Bluestól Liliomig

2009. 11. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

„Emlékszel, hogy ismerkedtünk meg? Amikor először megláttalak a Club-ban énekelni, rögtön tudtam, hogy te vagy a Nő az életemben. Én csak álltam és hallgattam, ahogy énekelsz, mintha egy angyal szállt volna le és simogatott volna a hangjával. Még délelőtt volt, érződött az előző éjszaka áporodott szaga a levegőben, de Te ott álltál üdén a színpadon és próbáltál egy új dalt a főnök születésnapjára. Még új voltam, első napom volt, tanultam a szokásokat. Csak azt nem mondta senki, hogy a főnök nője vagy. Ki tudta akkor…”

„Apám szerint mindig az igazat kell mondani. Magamnak. Ez a legjobb tanács, amit valaha kaptam. Szabad vagyok, az életem csak az enyém. Annyi fele jártam! Sikátorokban, homokfúvásban, erdőn, mezőn, szekéren, autón, vasúton, hajón… Ott voltam a Titanicon is, jártam New Orleansban, azok a koszos lokálok, azok a fekete zenék… Pokolba ezekkel az emlékekkel, az élményekkel! A mát, csak a mát keresem.”

Ez szövegidézet a Tiszta koszból című előadásból.

Kevert műfajú (monodráma és nóták) történet-előadás Győző és Angéla duettjében. Cziczó Attila írta, Bagota Edit átírta, Rohonyi Gábor megrendezte, Nagy Szabolcs, Szabó Tamás és Szász Ferenc pedig zenélnek. Győző egy szeszcsempész csibészt alakít a szesztilalmas New Orleansban (ami persze ideszól), aki a kocsmába betérve minduntalan hajdani szerelmét, a már halott bárénekesnőt idézi vissza, hol az általa, hol a volt párja szerepében domborító Angéla által tolmácsolt dalok segítségével. Megszólal nótailag Melody, Cocain, Mary Jane, Like a Hobo, God Bless The Child, Ain’t Nobodys Bussines, és így tovább… A premier november 26-án a Thália Színházban lesz, és a dalokból egy album is megjelenik januárban, ezt mutatják be az Alcaztrazban koncertileg.

– Anno a kilencvenes évek elején volt egy zenekarom, az undergrand világ egyik mozaikkockája... Most pedig a nagy semmiből lett egy darab. Énekben nem érem utol Angélát, de próbálkozom, viszont a szöveghibáimat feledteti az ő csodás hangja… ez majd összeérik, és csiszolt gyémánt lesz. Minél többször játsszuk, annál jobban előjön, hogy mi ez, hogy látomás, fikció, vidám, szomorú, melankolikus, pörgős… Mélypontból a felemelőbe… – keretezi Gergő.

Fura egy vállalkozás, annyi biztos, de Győzőnél nincs mit csodálkozni. A nyáron például könyvvel rukkolt elő. Címe: Supertravel

– Nagyon szeretek utazni, minden évben két hónapot külföldön töltök. Egy baráti társaság tagjaként Super 8-as kamerával rögzítem az úteseményeket, ezt digitalizáljunk… aztán megnézzük, és nagyokat röhögünk. Én ezen felül naplót is írok, különösen az egzotikus utakról. Többen olvasták, tetszett, és akkor jött az ötlet: ki kéne adni könyvben, hozzá kompakt csomag a legizgalmasabb utaktól: fotó, szöveg, dvd…

Utazás ide és oda, meg a Beugró kétheti forgása, nyáron filmes munka foglalta le Győzőt, a Koltai Róbert rendezte Magic Boys moziban Michael Madsen, Adrien Paul és Pindroch Csaba volt partnere. Erről teleírtak már mindent, amit lehet, nincs más hátra, mint megnézni.

De van még tovább. Szabó Győző a színházat sem hagyja faképnél. – Most indul az olvasópróba, aztán a próbák, és januárban bemutató a Szombathelyi Weöres Sándor Színházban – Győző lesz a melegszívű hintáslegény. Az egyszerű, de a hintáslegénybe egy életre szerelmes cselédlány megható, szentimentális története, egyben életkép a Liget elesett, mégis, minden „rosszaságuk” ellenére, tiszta szívű figuráiról szóló Molnár Ferenc-darabban ő a címszereplő: Liliom.

Nem kéne kihagyni.

Fotó: Váczy András



Szerző

donna.hu



Scroll to Top