Boldog szakítás

2009. 07. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Kínában egy utazási iroda válófélben lévő pároknak szervez ötnapos nyaralásokat Hainan szigetére, hogy válás legyen békés, ne pedig undorító és ordináré. Nem tudom, hogy mennyien veszik igénybe a haeroini utazási iroda kínálta lehetőségeket, de minden esetre nem is olyan balga ötlet, mint amilyennek először tűnik.

Hainan szigete

Hiszen szükségszerű, hogy a válás hangos legyen és másból se álljon csak sárdobálásból, a másik megalázásából és kisemmizéséből? Láttam már néhány válást, és elborzasztó a gondolat is, hogy egykor ezek az emberek szerették egymást, most pedig úgy viselkednek, mint két „vadember”, teljesen elfeledkezve az együtt töltött boldog – néhány esetben kevésbé boldog – évekről. Persze az teljesen más tészta, hogy ha a házasság maga se volt éppen mennyország, ha hamar kiderült, hogy elhibázott döntés volt, és a partnert borzasztóan félreismertük. Az ilyen házasságoknak gyorsan véget kell vetni.

Ám ha időközben felmerül néhány megoldhatatlannak tűnő probléma, és úgy érzik, hogy az egyetlen járható út a válás, ha kihűlt a kapcsolat, ellobbant a láng és elmúlt a szerelem, ha másfelé kacsintgatnának, de az eskü nehéz béklyóként feszül a házastársakon, akkor feltétlenül kell „véres leszámolást” rendezni a történet végén? Persze, hogy van olyan, hogy egy kapcsolat nem működik tovább, hogy a szép herceg vagy hercegnő visszavedlik a lovászfiúvá, a szakácsnő a lányává, a fehér lóból pedig szürke csacsi lesz. Kiderül, hogy mégse ő az igazi. Van ilyen. A válás pedig lehet békés, utána viszony lehet kellemes – bár valószínűleg mindenképp feszélyezett egy csöppet.

Talán nem is olyan butaság egy utolsó közös nyaralásra elmenni – persze akkor nincs értelme, ha két percig nem bírunk egymás közelében lenni veszekedés nélkül -, az út alkalmával talán még a rendbehozatal is szóba jöhet. Nagyon sok párnak csupán annyi problémája van, hogy nincs elég idejük egymásra, a rengeteg munka és rohanás felőrlik az embert, rányomják bélyegüket a kapcsolatokra is. Néha kell egy kis lazítás, egy kis törődés és odafigyelés, melyről sokszor megfeledkezünk a mindennapok során. Talán ez még párterápiának is beválhat, összekovácsolja a feleket, végre csak egymással kell törődniük, végre van idejük beszélgetni és, ha minden jól megy, van lehetőségük megbeszélni. Talán lesz erejük megoldást találni a problémákra – már ha azok nem „megoldhatatlanok”.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top