Buksza-zárogató

2009. 11. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hétköznapi kiadásaink során sajnos vannak olyan forintok, amelyekkel nem lehet, nem szabad, nem tudunk spórolni. Tehetséges csemeténk zongoraórája, az orvos zsebébe csúsztatott bélelt boríték, vagy az iskolai osztálypénz mind olyan kiadás, ami kérdések nélkül hagyja el a pénztárcánkat. Ám a legtöbbször mi magunk dönthetjük el, mire költünk és mi az, amire nem vagyunk hajlandók kiadni egy forintot sem.

Spórolás a hasunkon. Kollégáid a sarki kifőzdébe járnak ebédelni? Mennyivel jobban esne velük tartani, mint az íróasztal mellett legyűrni az otthoni szendvicset? Menj te is, akár csak kétnaponta, és egyél egy levest, vagy egy fél adag ételt. Sokszor nem is az ennivaló, hanem a hozzá, és az utána elfogyasztott kávé, és üdítő dobja meg a számla összegét. Vásárolj minél kevesebb kész ételt, mert ezek nemcsak drágábbak, de teli vannak adalékanyagokkal is. Pizzát kíván a család? Pénztárcakímélőbb gyerekbarát délutáni elfoglaltság, ha csemetéiddel összedobtok egy családi darabot, mintha futár szállítaná házhoz, drága dobozban. Ha dupla adagot készítesz, a holnapi vacsora sem okoz fejtörést. Nagyanyám tanácsán ma már sokan mosolyognak: igyál minden minden étkezés előtt két pohár vizet!

Olvassunk gyertyafényben? Természetesen nem a legötletesebb spórolós tanács, ám a konyhában megtakarított forintokat ne költsük villanyszámlára, hanem szorgalmasan kapcsolgassuk le magunk után a lámpákat, a kiégett izzók helyett vegyünk energiatakarékos égőket, amelyek nem csak kevesebbet fogyasztanak, de sokkal tovább is égnek, mint elavult társaik. Ha a gyertyafényes olvasás nem is nyerő, azért egy hangulatos vacsora fel tudja dobni a hétköznap estéinket.

Az otthon melege a legtöbbet akkor jelenti, számunkra, amikor átfagyva hazaérkezünk egy fárasztó nap után. Havonta több ezer forintot takaríthatunk meg, ha ablakaink, bejárati ajtónk jól záródik, és  szorgalmasan tekergetjük le és fel a termosztát kapcsolóját. A hőháztartásunk persze nem egyforma, de az otthoni alsónadrág-atléta viselet így ősz végén már luxus kiadásnak számít. Egy vidám színes mamusz, és máris lejjebb vehetjük a fűtést.

A mindennapos tisztálkodáson nem lehet spórolni, de lehet pár perc alatt zuhanyozni a vízpazarló fürdés helyett, és úgy is tiszta lesz a fogunk, ha sikálás közben elzárjuk a vízcsapot. Az illatos ruha sem kérdéses, az azonban igen, hogy mosáskor rövid programot válasszunk, hiszen ha nem a sárban hemperegtünk egész nap, hanem az irodában ütögettük a klaviatúrát, akkor egy fél órás gyors program is tisztára varázsolja a blúzunkat. Ez hónapokban mérve súlyos ezrekkel kímélheti a zsebünket.

Igen, járhatunk gyalog, de autónk költségeit ki kell fizetnünk akkor is, ha a garázsban pihentetjük a járgányt. Ám szintén nem mindegy, hogy a kötelező kiadásokért mennyit adunk ki. A háztartási trükkökkel csak hónapok múlva nyugtázhatjuk a megspórolt forintokat, autónk kötelezőbiztosítását viszont néhány perc alatt kikalkulálhatjuk, hogy a jövő évben a legkedvezőbb díjat fizessük. Ha csak egy tank benzint nyerünk a néhány gombnyomással, már megérte kattintani.

Donna tipp a kötelező váltáshoz: www.biztositok.hu, ahol néhány perc alatt ezreket spórolhatsz.

Neked is vannak spórolós trükkjeid? Írd meg nekünk!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top