Csaknem kétmilliárd forintból megújul Békéscsaba belvárosa

2011. 06. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Békéscsaba belvárosa ráncfelvarrást kap. A város több mint egymilliárd forintos uniós támogatást nyert saját, 800 millió forintos önrészéhez. Ebből az összegből a felújítási munkákon túl egy új parkolóház is épülhet. A munkálatok indítását novemberre tervezik.

A megújulás egyik legfontosabb eleme a városháza előtti Szent István tér átalakítása: innen elterelik a forgalmat és rendezvényeknek, eseményeknek helyet adó területté alakítják. A pénzből új homlokzatot kap a városháza és a környéken több patinás épület, valamint egy 200 férőhelyes parkolóház is épül a közelben.

Vantara Gyula polgármester elmondta, hogy a beruházástól azt várja, hogy megyeszékhelyhez méltó, európai színvonalú főtér alakul ki Békéscsabán. A polgármester elmonta azt is, hogy a fejlesztések miatt átalakul a belváros közlekedése: rendeződik a környező utcák gyalogos és kerékpáros forgalma, megoldódnak a belvárosi parkolási problémák. Hozzáfűzte, hogy a városvezetés ezeket a beruházásokat csak az első lépcsőfoknak tekinti: egy hasonló nagyságrendű uniós pályázat elnyerése esetén az Andrássy út többi részét is felújítják, valamint kiszélesítik a Luther utcát.

A Donna.hu által lefolytatott, nem reprezentatív közvéleménykutatás során a békéscsabaiak közül majdnem mindenki üdvözölte a felújítási tervet. Legtöbbeknek az új közösségi tér megépítésének ötlete tetszett. Íme néhány vélemény az általunk megkérdezett emberek közül:

Attila (37)

„Régen esedékes volt. A parkolóház is jó lenne, mert ha így akarják felújítani a területet, az sok parkolóhely felszámolásához vezet, amit pótolni kell. Így is kevés van.”

Eszter (28)

„Én már nem lakok Békéscsabán, csak hazajárok néha, ami más, mintha ott élnék. De úgy gondolom, hogy van már sétálóutca, és az sincs rendesen kihasználva. Az is lehet, hogy inkább a sok üresen álló épülettel kellene kezdeni valamit a belvárosban: a Körös Hotel és a volt kötöttáru gyár például üresen áll a város közepén! Az állomásra is ráférne egy felújítás.”

Képek forrása: rendernet.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top