Délszaki egészség

2009. 07. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az olíva, a hal és a vörösbor meghosszabbítja életünket. Nem kell azonban a következő nyaralásig várnod, próbáld ki inkább nyugodtan a mediterrán konyhát itthon! Ezek az ételek megtartják az ereid rugalmasságát, erősítik szívedet és vérkeringésedet.

Sok orvos hangsúlyozza, hogy a mediterrán táplálkozási forma kiváló módja az érelmeszesedés, magas vérnyomás, túlsúly, de még a magas koleszterinszint megelőzésének is. Erre esetleg azt mondod: tészta és pizza nem éppen fogyasztó eledelek!

Egy pizzát is el lehet nagyon egészségesre és könnyűre készíteni, és a spagetti fokhagymával és olívaolajjal sem hizlal. A mediterrán konyhán azonban elsősorban sovány húst, kevés húst, sok halat, sok ropogós salátát, zöldségeket minden színben és mennyiségben, növényi olajokat, elsősorban olíva olajat, és egy pohárka vörösbort kell érteni.

Az olívaolaj és a repceolaj – az észak olívaolajának is nevezik – bizonyítják, hogy az embernek egy egészséges zsíranyagcseréhez és a fitneszhez zsiradékot is kell fogyasztania. Ennek azonban a megfelelő zsiradéknak kell lennie, mely nagy százalékban tartalmaz egyszerű és többszörösen telítetlen zsírsavakat. Ezek állati zsírok helyett magas értékű növényi olajok. Előnyük, hogy csökkentheted a magas LDL-koleszterin szintedet. Nem kell azonban azt gondolnod, hogy a sok olívaolaj különösen egészséges. A túl nagy mennyiség ebből is hizlal. A legjobb és legegészségesebb olajokkal is takarékosan kell bánni.   A mediterrán konyha sok esetben a friss fokhagymára épül. Ebben az összefüggésben már pár évvel ezelőtt megállapították a Mainzi Szív- és Keringéskutató Intézetben: aki sok éven át naponta használ a főzéshez fokhagymát, az idős korában akár hét évvel fiatalabb és rugalmasabb erekkel fog rendelkezni.

Különösen hasznos, ha a fokhagymát az esti étkezés elkészítésénél használjuk. Dr. Siegel professzor a Berlini Szabad Egyetemen rájött, hogy az ártalmas koleszterin éjszaka épül be a szervezetbe, és ezután a fokhagymában található allicinre van szükség, a jó HDL koleszterin mennyiségének emelésére és a rossz LDL koleszterin csökkentésére. Az is érdekes, hogy a Földközi tenger térségében nem csak  minden étkezéshez salátát és főzelékeket adnak, hanem bőségesen használnak friss ízesítő füveket is. A mediterrán konyhában jelentős szerepet játszik a bazsalikom. Elsősorban szellemileg tesz fitté. Másik fűszernövényük a kakukkfű, amely a légutakat erősíti.

A zöldségek közül az érett szaftos paradicsom elsősorban Olaszországban áll sok ételféleség középpontjában. Piros színezőanyaga, a lycopin kétféle módon hat, ami egészségünk szempontjából jelentős: először is ez a bioaktív anyag erősíti a szívet és a keringési rendszert, és véd a korai érelmeszesedés ellen, másodszor pedig megakadályozza, hogy az étellel elfogyasztott nitrátok és nitritek átalakuljanak rákkeltő nitroszaminokká. Ezért érdekes, hogy az olasz konyhában a paradicsomszósz, a paradicsomlé, a paradicsomleves ( cukor hozzáadása nélkül) ennyire lényeges szerepet játszik.

A mediterrán konyhához hozzátartozik a kecske- és juhsajt. Az emberi szervezetnek fontos ubichinon és orotsav szállítói, amelyek a sejteket sokáig fiatalon és fitten tartják. Aki a tehéntejből készült sajtokat nem nagyon bírja, ezekkel a sajtokkal nem lesz problémája.

Ha a pizza alap vékony durum tésztából áll, és bőven van rajta zöldség, elsősorban paradicsom, és egy kevés sovány sajt, akkor ez az étel is egészséges lesz. A tipikus pizza ízt az oregano (szurokfű) adja meg. Ennek a fűszernövénynek pozitív szabályozó hatása van a vércukorra, és gyulladások ellen is hatékony.

Hogy a mediterrán konyha a közép-európaitól mennyire különbözik, világosan felismerhető, ha a spárgát vesszük példának. Errefelé gyakran adják ezt a zöldséget a zsíros hollandi szósszal, ami a spárga egészségre gyakorolt jótékony hatását semmivé teszi. Érdemes lenne rászoknunk arra, hogy a spárgát mediterrán módra készítsük.

A fehér vagy zöld spárgát gőzölve készítsd el, szórd meg apróra vágott friss fűszerfüvekkel, permetezd le hidegen préselt olívaolajjal. Még egy kis parmezán hozzá, és kész a spárgavacsora, amely így sokkal kalóriaszegényebb.

Ne a nyári szabadságra várj, hanem olyan gyakran, ahogy csak lehet saját asztalodon is mediterrán ételeket szervírozz!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top