Diós-mákos koszorú

2009. 04. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Üdvözlet minden kedves sütő-főzőnek, nagyon sok örömet az elkészítéshez és a végeredményhez!

Hozzávalók: 5o dkg liszt, 2 tojás, és +2 sárgája, 3 dl tej, 3 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, pici só. Töltelék: 12 dkg vaj, 2 evőkanál liszt, 15 dkg cukor, 15 dkg dió, illetve mák.

Elkészítés módja a hagyományostól eltérően egy kevés cukros tejbe tesszük az élesztőt és a kimért tálba lévő liszt közepére öntjük, kevés lisztet hozzákeverünk így hagyjuk letakarva kelni. Ez idő alatt a maradék tejet elkeverjük a 2 tojással, csipet sóval és az olvasztott vajjal, a lisztben megkelesztett kovászhoz adjuk és jól kidolgozzuk, ismét kelesztjük.

A töltelékhez a vajat habosra keverjük a liszttel, a cukorral, majd ketté véve felébe diót, másik felébe mákot teszünk.  A tésztát kissé átgyúrjuk, azt is kettéosztjuk és  téglalap alakúra nyújtjuk, majd rákenjük egyikre a diós, másikra a mákos tölteléket. Feltekerjük,  tepsire helyezzük karikaformába, majd bevagdossuk, de nem teljesen és egyik szeletet kifele, másikat befele elmozdítjuk. Letakarjuk és ismét kelesztjük, tetejét megkenjük tojássárgájával, majd előmelegített sütőbe sütjük.

Ha a töltelékből kevés kifolyik annál finomabb hisz megpirul. Még ízletesebbé tehetjük ha barna cukrot használunk, illetve kevés mézes fűszerkeveréket. Sok sikert és jó étvágyat hozzá!

Húsvétkor ajándéknak nagy celofánpapírba csomagolva igazi ajándék is lehet.

Köszönjük szépen Horváthné Gyöngyinek, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért!

Több húsvéttal kapcsolatos cikk:

$$3077$$

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top