Köpölyözés – az ősi gyógymód

2009. 04. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A köpölyözés vagy más néven pohárvetés egy ősi gyógymód, melynek során vákuumozással méregtelenítik a szervezetet. A köpöly nem más, mint egy harang alakú búra vagy üvegcsésze. A régi időkben az állatok felmelegített szarvát vagy bambusznádat használtak köpölyként, később pedig az ún. tüzes csészét. 1945-ig hazánkban is igen elterjedt volt, és a hagyományos orvosi gyakorlatban is előszeretettel alkalmazták.

A kezelés során a testünket behálózó meridiánok különböző pontjain helyezik el. A hagyományos bambusz-, kerámia- vagy üvegköpöly belsejét alkoholos kendővel törölték át, majd láng fölött elhúzták, és egy hirtelen mozdulattal a bőrre helyezték – a fellobbanó tűz azonnal elaludt és vákuumos szívóhatás keletkezett. A köpöly 10-15 percig maradt a bőrön. A ma használatos technikánál már nem melegítést, hanem hideg eljárást alkalmaznak: az üveg- vagy műanyagköpölyben egy kisméretű pumpával hozzák létre a vákuumot. Így elkerülhető a tűzzel való előkezelés, amely nem csak kényelmetlenséggel jár, hanem a vendégeket is megkíméli a tűz látványától és az esetleges félelemtől. A mai vákuumos köpölyök rendkívül jól tapadnak a bőrfelszínre és szívóhatásuk is pontosan szabályozható.

A köpölyök hatására a test távolabbi pontjaiból a kezelés területére áramlik a vér, ezáltal a köpöly alatt a bőr kimagaslik és a vérbőség hatására élénkpiros lesz. Az erős szívóhatás miatt a keringési folyamatok felgyorsulnak, az erekbe friss vér és több oxigén áramlik – ezáltal beindul a méregtelenítés: a kötőszövetek megtisztulnak a felhalmozódott salakanyagoktól, amik a vesén keresztül távoznak.

E módszert leggyakrabban a narancsbőr eltüntetésére és helyi fogyasztásra használják, de igen hatásos izomfájdalmakra, az izomláz, a megfázás, az allergia, az asztma, a tüdőgyulladás tüneteinek enyhítésére, valamint különböző anyagcsere-rendellenességekre, sőt: a menstruációs görcsöket is kiválóan oldja. És ha ez még nem lenne elég, alkalmazható a kullancs- vagy méhcsípésekből visszamaradt mérgek eltávolítására is. A köpölyözésnek több változata létezik: Az általános száraz köpölyt Kínában betegségmegelőzésre használják. Az üvegburákat az alkohollal megtisztított bőrfelületre helyezik, majd maximum 15 percig rajta hagyják. Azért csak ennyi ideig, mert így nem maradnak foltok a kezelés után.

 

A villámköpölyt cuppogó köpölyözésként is ismerik. Lényege ugyanis az, hogy a száraz bőr ugyanazon pontján gyors egymásutánban felemelik, majd újra visszahelyezik a köpölyt, ez a mozdulatsor pedig cuppogó hangot ad ki. Ez kíméletes módszer a legyengült szervezet megerősítésére, valamint hatásos izomlázra is.
A csúsztatós köpöly népi elnevezése a nyúvasztás, amellyel nagyobb bőrfelületet is lehet kezelni. A bekrémezett bőrre egy nagyobb méretű köpölycsészét helyeznek, majd azt a meridián irányával megegyezően húzogatják. A szívó hatás miatt a bőr kipirosodik, a kötőszövet érzékenysége miatt pedig egy kicsit fájhat is a kezelés. Izomfájdalmak és reumatikus betegségek enyhítésére alkalmazzák. Azonban diagnosztikai célra is használható: ahol ugyanis, például a háton, a gerinc mellett, a bőr jobban kipirosodik, ott találjuk a beteg szervnek megfelelő háti reflexpontot.
A köpölymasszázs leginkább a csúsztatós köpölyözéshez hasonlít. A váltakozó erősségű szívóhatás feszessé teszi a kötőszöveteket, széttöri a zsírsejteket, amelyek a méreganyagokkal együtt távoznak a szervezetből – így a fogyás nem kilókban, hanem centiméterekben mérhető. Igen hatékony a narancsbőr ellen is, ám korántsem fájdalommentes módszer! Könnyen előfordulhat, hogy a bőrön kisebb véraláfutások keletkeznek, melyek azonban néhány napon belül felszívódnak – szerencsére.


Szerző

donna.hu



Scroll to Top