Dohányzástilalom a szórakozóhelyeken

2011. 03. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Február végén a kormány újabb egyértelmű jelét adta annak, hogy teljes erőbedobással küzdeni fog az emberek önmagukra és környezetükre egyaránt káros szokásai ellen. Ez alól pedig nem lehet kivétel a dohányzás sem.

Kormánypárti képviselők is aláírták azt a törvénymódosító javaslatot, melyben az áll, minden zárt légterű nyilvános helyen legyen tilos a dohányzás. Bár azzal senki sem vitatkozhat, hogy a cigaretta káros az egészségre, mégis azonnal vitatéma lett mindenhol: vajon kell-e ennyire szigorú szabályozás?

Az elégedetlenkedők leggyakrabban hangoztatott érvei között szerepel például, hogy a módosítások aránytalanul hátrányos helyzetbe kényszerítenének több millió embert. A szórakozóhelyeknek óriási kiesés lenne a bevételükben, hiszen azok, akik dohányoznak, nem szívesen látogatnak olyan helyeket, ahol nem gyújthatnak rá szabadon, bármikor. Arról már nem is beszélve, hogy a drasztikus mértékű forgalomkiesés elbocsátásokhoz vezetne. Emellett előreláthatólag az így visszaszorított dohányzás az államnak is óriási bevételkiesést jelenthet, hiszen a költségvetés szerves és nélkülözhetetlen részét képezik a jövedéki adók.  Ez azonban mind anyagi eredetű probléma, az egészséget pedig nem pénzben mérik, mondja a javaslatot támogató oldal. Ráadásul a nemzetközi példák azt mutatják, hogy a szórakozó- és vendéglátóhelyeken bevezetett dohányzástilalom akár 15-20 százalékkal csökkentheti a szívinfarktussal kórházba kerülő betegek számát – írja a Hírszerző.hu. Ezek a számok pedig nemcsak arról tanúskodnak, hogy az emberek egészségesebbek lettek: ha az egyik oldalon számítanak az anyagi érdekek, akkor álszentség lenne a másikon nem figyelembe venni azokat. Ha javul az általános egészségi állapot, az jelentős megtakarítással jár az egészségügy költségvetésében is. A kérdés tehát rendkívül sokrétű, ráadásul mindenkit egyaránt érint, mindegy, hogy melyik oldalon állunk, hogy dohányzunk vagy sem.

Éppen ezért mi sem voltunk restek megkérdezni: ön mit szól ahhoz, hogy betiltják a vendéglátó- és szórakozóhelyeken a dohányzást?

Körkép az utcáról

Egyetértek vele, hogy az éttermekben ne lehessen dohányozni, a dohány- és ételszag keveredése gyomorforgató, ráadásul az ízeket sem érezni ilyenkor – mondja Ági (24). A szórakozóhelyeken és pubokban azonban már nem lenne ilyen szigorú, mivel maga is dohányos. Véleménye szerint egy nagyobb diszkóban már elvárható manapság, hogy modern technikával legyen felszerelve, melynek segítségével megoldható a szellőzés/szellőztetés. A pubokban viszont igenis igényli az ember, hogy egy jó beszélgetés közben rágyújthasson. Az arany középút lenne az ideális: legyenek dohányzó és nemdohányzó pubok, kávézók egyaránt. Legyen szabad választási lehetőség, hogy hová ül be az ember. Ezzel Kata (42) is teljesen egyetért: hajlik afelé, hogy ez bizony diszkrimináció. Andi (25) Angliában él, ahol elég szigorú a szabályozás, de ő ezt nem is bánja. Joga van a tiszta levegőhöz – mondja, habár ha a barátaival megy valahova, azért ő is engedményt tesz. Józsinak (26) éppen ez a legnagyobb baja, rég leszokott, de társaságban még gyakran rákíván, ezért jobban örülne, ha más sem dohányozhatna, így ő sem küzdene a kísértéssel.

A nem dohányzók érdekeit mindenképpen figyelembe kell venni a zárt helyeken, de nem feltétlenül a dohányosok kitiltása erre a legjobb mód – mondja Anita (31), aki szintén dohányzik. Érdekes gondolatot vet fel: szerinte ez nem fogja a leszokást elősegíteni, sőt, a dohányosok kimennek majd az utcára cigarettázni, és lesz hangoskodás, rendbontás. Ő inkább prevenciós programokat szorgalmazna.

A megosztó javaslatot, melyet több civil és szakmai szervezet is támogat, a hírek szerint akár már ebben a hónapban elfogadhatják, a kormány pedig 3 hónap türelmi időt adna a szórakozóhelyeknek a törvénymódosítás gyakorlatba vételére. Neked mi a véleményed?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top