Egy csésze életérzés - A tea ereje

2008. 10. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

 

Sokan vannak, akik a reggeli ébredésnél a kávéra esküsznek, mert a koffein tartalma nélkülözhetetlen az elinduláshoz. Pedig koffein nem csak a feketében van, hanem a különböző teafélékben is.

Az ízletes gyümölcs- és gyógyteák régóta ismertek szomjoltó hatásukról, melyek minden napszakban kellemes változatosságot hoznak italaink közé. Az eddigi feltételezésekkel szemben kutatások igazolták, hogy a fekete és a zöld tea is megfelelően pótolja a napi folyadékszükségletet, így megváltozott a korábbi nézet, miszerint inkább „folyadéktolvajok“ lennének. A tea koffeintartalma ellenére is fontos szerepet játszik a napi ajánlott folyadékmennyiség (1-1,5 l) pótlásában.

A teának a lélek frissítésén kívül számtalan jótékony hatása van: > Egészséges fogak A zöld és fekete teában található fluorid erősíti a fogzománcot és megerősíti a fogakat. A teákban lévő polifenolok pedig akadályozzák a keményítő szőlőcukorrá való lebontását a szájüregben. Ezáltal a fogszuvasodást okozó baktériumok nem kapnak elegendő táplálékot, melyből fogszuvasodást okozó savakat állítanának elő. Ebben a tekintetben a fekete tea különösen hatékony. Már napi négy-öt csésze fekete, vagy két-három csésze zöld tea fedezi a napi fluorszükséglet  nagy részét, és hatékonyan megelőzi a fogszuvasodást.

> A tea véd A katekinok gátolják bizonyos baktériumok és vírusok elszaporodását és fertőzőképességét. A tea tehát segít a náthát és a hasmenést okozó baktériumok elleni védekezésben. Fékezi a staphylococchus baktériumokat is, melyek különféle fertőző betegségeket okoznak. Kutatások igazolták, hogy a teafogyasztók körében lényegesen kisebb az artériás megbetegedések és a szívinfarktus kockázata. A teában található polifenolok antioxidáns hatásaiknak köszönhetően védik a bőrt a napsugárzás okozta ártalmak ellen. Kvercetin tartalma pedig csökkenti a szívbetegség és a rák kialakulásának veszélyét. Ez különösen a zöld teára és az Oolong nevű fekete teára érvényes. > Kíméletes serkentő A zöld és a fekete tea legfontosabb hatóanyaga a koffein (korábbi nevén tein) és a csersavak (tannin). Egy csésze zöld vagy fekete teában fele annyi koffein (25-90mg) van, mint egy csésze filteres kávéban (50-150mg), és csak egyharmad annyi, mint egy presszókávéban. A tea koffeintartalma a tea fajtája, termőhelyének elhelyezkedése, feldolgozása és elkészítése szerint is változik.

A kávéval ellentétben a teában elõforduló koffein nem szabad, hanem kötött formában található, amely jelentõsen befolyásolja a hatásmechanizmusát is. A tea a fejfájás ellen is hatásos. A kávéban található koffein hatása gyors, de hamar elmúlik, a teában megtalálható koffein hatása viszont lassabban, de tartósabban jelentkezik. A gyógynövény-, gyümölcs- és roiboos teák természetesen koffeinmentesek és gond nélkül fogyaszthatóak lefekvés előtt is.

Legyen akár  English breakfast, Earl Grey, Irish breakfast vagy  fekete vagy zöld tea a lényeg, hogy csak igazán jó minőségűt fogyasszunk. Ha időnk engedi, adjuk át magunkat a teázás örömének, és lazítsunk öt percre.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top