Egy korty élet

2009. 05. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Csak elegendő víz mennyiség esetén tud a keringésünk és szerveink optimálisan működni, az anyagcseretermékek és méreganyagok a szervezetből távozni. Egy felnőtt ember a vizelettel és izzadsággal naponta rengeteg folyadékot ad le. Ha nem gondoskodunk az azonnali utánpótlásról, összeomlik a keringési rendszer, zavarok lépnek fel a szív és a tüdő működésében. A vér csak folyékony állapotban tud folyni az erekben, hogy minden szervet oxigénnel és tápanyaggal ellásson.

♦ Aki túl keveset iszik, depresszívvé válhat, nem tud helyesen gondolkodni sem. Ezért mindegyikünknek naponta legalább 1-2 liter folyadékot kellene fogyasztania egészségünk érdekében. A legjobb megoldás a víz, ez a legideálisabb szomjoltó kalória nélkül.

A víz azonban nem egyenlő a vízzel. Sok városban jön kiváló, ellenőrzött minőségű víz a csapokból. Egyes helyeken azonban nincs meg az a minőség, melyet elvárhatnánk, ha sok felszíni eredetű vizet kell felhasználni folyóvizekből. Vannak városok, ahol a lakosságot felszólítják, hogy ne igyon vezetékes vizet. Ilyen esetekben az ásványvíz a legjobb megoldás, mert ez olyan mélységből ered, ahol – ami a környezetszennyezést illeti – világunk még rendben van. Egyébként az ásványvíz az egyetlen élelmiszer, melyet hivatalosan kell elismerni, minőségét szigorúan ellenőrizni a kitermelés helyétől a fogyasztóig. Minden anyagot, melyet az ásványvíz tartalmaz, fel kell tüntetni a palack címkéjén. Aki tehát ásványvizet vásárol, olvassa el pontosan, mit adnak meg az üvegen.

Így mindenki megtalálhatja azt az ásványvizet, amely legjobban megfelel neki: ♦ Aki hivatásában sok stressznek van kitéve, olyan ásványvizet fogyasszon, melynek magas a magnéziumtartalma, 50-100 mg literenként. Ez emeli a teljesítőképességet, a koncentrációt, erősíti az idegeket. Fontos a szív és a keringés számára is.

♦ Akinek izzasztó foglalkozása van, pl. sokat sportol vagy éjszakázik, magas nátriumtartalmú ásványvízre van szüksége: több mint 200 mg-ra literenként. Ez rendben tartja a szervezet vízháztartását és egyensúlyban a lúgokat és a savakat.

♦ Akik tudatosan törődnek egészségükkel, erős csontozatot és egészséges bőrt szeretnének, igyanak olyan ásványvizet, melynek literenként legalább 150 mg kalciumtartalma van. Testünk az ásványvízből igen jól fel tudja venni a kalciumot. Ez nők és növésben lévő gyermekek számára különösen fontos. Aki ritkán izzad, és nem igényel nagyobb mennyiséget speciális ásványi anyagokból, igyon enyhébb ásványvizet. Ennek semleges íze van, és ideálisan pótolja a folyadékveszteséget, ha nagyobb testi erőkifejtésre nincs szükség.

♦ Aki szeret főzni vagy ínyenc, használja ki az ásványvizek sokféleségét: Aperitifnek enyhén sós ásványvizet igyon sok szénsavval, az előételhez alacsony ásványianyag-tartalmú víz passzol kevés szénsavval, ez nem nyomja el az étel aromáját. Az ásványvíz ideális zöldségfélék gőzben való párolásához. Húsok sütéséhez és koktélok keveréséhez is kiváló.

♦ Aki izmaiért, idegeiért, szívéért, vérnyomásáért és jó emésztéséért akar valamit tenni, annak káliumtartalmú ásványvízre van szüksége.

♦ Idősebbek igyanak olyant, amely gazdag magnéziumban (szív és keringés), és egyben sok kalciumot is tartalmaz a csontozat számára.

A rendszeres napi vízivással sokat tehetünk egészségünkért és a jó közérzetünkért, a megfelelő mennyiségű víz fogyasztásával megelőzhetjük a vesekőképződést, növeljük teljesítőképességünket, melyet a szabadidősportnál is megfigyelhetünk. Aki rendszeresen vizet iszik, agyát is fitten tudja tartani.

A kutatók azt gyanítják, hogy a túl kevés vízivás emeli a húgyhólyag és a belek rákjának veszélyét, mert ezekről a helyekről nem távoznak kellő mértékben a méreganyagok.

Ha elegendő mennyiségű vizet iszunk, kevesebb ráncunk lesz, mert bőrünk belülről kifelé kisimul, és rugalmas marad.

Figyelem!  A szív- és vesebetegek beszéljék meg orvosukkal a fogyasztandó folyadék mennyiségét.

Kapcsolódó anyagok:

$$823$$

$$1041$$

$$224$$

$$2726$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top