Egy riasztó férfi nyavalya…

2010. 03. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Talán a férfiak esetében azért súlyosabb a helyzet, mert egy kicsit szégyenlősebben kezelik a nemi jelleggel összefüggő betegségeket, és míg egy nőnek természetes az, hogy egy nőgyógyász időről időre megvizsgálja, addig korántsem annyira egyértelmű, hogy egy férfi felkeressen egy nemi beteg gondozót, vagy urológust.

A helyzet súlyosságát és fontosságát az is mutatja, hogy az elmúlt évek adatai alapján Magyarország az egyik vezető helyen szerepel a daganatos betegségek halálozási listáján és ami még riasztóbb, ez a férfiakat nagyobb arányban érinti. Nem szabad tehát elhanyagolni és tudomást sem venni bizonyos egészségügyi problémákról, még akkor sem, ha azok intimebb területeket érintenek.

Írásunkkal most egy olyan riasztó férfi nyavalyára szeretnénk felhívni a figyelmet, mellyel a nemi betegségek sorában nem sokat foglalkoznak, pedig több embert is érint.

A hímvessző különböző gyulladásai igen elterjedtek és gyakoriak a férfi lakosság körében. Ilyen esetben az első tünetek közé tartozik a fájdalom, viszketés, bőrpír jelentkezése és duzzanat tapasztalása, mely a fityma és a makk részt is érintheti. Amennyiben a tüneteket nem veszik komolyan az érintettek és nem részesülnek megfelelő ellátásban, úgy ez komolyabb és rosszabb állapottá is fajulhat, mint például a húgycső szűkület, fityma szűkület vagy az igen bonyolult elnevezéssel rendelkező balanitis xerotica obliterans (BXO) alakuljon ki.

A BXO egy olyan jelenség, melyet a hosszú ideig fennálló, krónikus gyulladás után tapasztalhatnak a férfiak. A hímvessző csúcsának közelében megkeményedett, fehéres terület alakul ki, mely nehézkessé teszi a fityma visszahúzását, megakadályozhatja a vizelet és az ondó zavartalan kiürülését. Bár baktérium ellenes és gyulladáscsökkentő készítményekkel némileg csökkenthetőek a tünetek, mégis főleg sebészi beavatkozással orvosolható, főleg, ha a kemény, fehér bőrfelület már körbevette a húgycső nyílását.

A BXO kialakulásának oka a legtöbb esetben nem ismert, de allergiás reakció, vagy fertőzés következménye is lehet és nem szabad a kezelését halogatni.

A nemi betegségek listáján számtalan hasonló kórkép is szerepel, melyet a házi patika kellékeivel nem feltétlenül lehet kikezelni és nem mellesleg megkeserítheti a szexuális életet is. Fontos, hogy ha valaki rendellenes tüneteket észlel magán, akkor tegye félre szégyenérzetét, büszkeségét és forduljon orvoshoz, hiszen sok esetben csak így előzhető meg a nagyobb baj.

-BB-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top