Egységben az erő

2009. 10. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A kifejezés alapját egy görög szó, a holosz képezi ez teljességet, egészet jelent. Ebből a szóból alakult ki a holisztikus kifejezés, ami azt a szemléletet takarja, miszerint az embert teljességében, testi, lelki, szellemi, és szociális egységében, illetve az idő függvényében vizsgálja, és írja le.

Érdemes kicsit körüljárni a fogalmat mert a testi egészség egyértelmű, de mit jelent a lelki, szellemi, és szociális egység? Először is fontos tisztáznunk az egység fogalmát: Amikor az ember egységben van önmagával, akkor nem beteg, nincs összezavarodva, és nem esik nehezére átgondolni a dolgait, tehát egészséges. Ahhoz hogy ezt teljesen átlássuk, érdemes megnézni mi van a másik végletben. Idetartozik a betegség, az idegesség, az összezavarodottság, a lustaság, ezt hívjuk kétségnek (vagyis mint az egység ellentéte).  Nem csak a hagyományos értelemben használt kétséget jelenti, hanem annál sokkal többet. Azt meséli el szép magyar nyelven ez a szó, hogy az emberben meglevő kettősség ha túlságosan átveszi a mindennapokban az irányítást, akkor bizony megbetegedhetünk. A kétségekkel élő ember sokkal több támadási felületet ad magából, könnyebb kibillenteni egyensúlyából. Könnyű persze bárkinek azt mondani, hogy tartsa meg az egységét (azaz egész-ségét), ha nem áruljuk el neki hogyan lehet azt megtenni.

A legegyszerűbb technika ezzel kapcsolatban, hogy az ember először is elfogadja, hogy nincs egység életének valamely területén. Ha ez megtörténik máris hatalmas lépést tett az egység felé, ugyanis a tagadással, csak még jobban kiszélesíti az árkot (bizonyos esetekben sajnos szakadékot), saját álláspontja, és a tények között. Itt van pontosan az egység lényege: Tisztában lenni saját határainkkal, hibáinkkal, pozitív, és negatív tulajdonságainkkal. Vegyünk például egy játékot, amivel közelebb kerülhetünk egységünkhöz, és mindenki elvégezheti saját maga: írjuk fel egy üres A4-es lapra, két oszlopba jó, és rossz tulajdonságainkat. Ha ez megvan, akkor hozzuk őket egyensúlyba, éspedig nem az egyik oszlop kurtításával, hanem a másik meghosszabbításával...

Sok sikert kívánok a játékhoz, ami nem mondom hogy egyszerű, de kivitelezhető. Ha sikerül az oszlopok között 3:4-hez arányt kihoznunk bármely oldalra, akkor már sokkal közelebb vagyunk a teljességhez. A játék lényege nem az, hogy kinek, milyen pozitív, vagy negatív tulajdonsága van, hanem mennyit ismer belőlük. Az egyensúlyozás pedig azért fontos, mert az ember – amikor saját magát bírálja –, minél közelebb kell kerüljön saját valódi értékeihez, legyenek azok pluszok, vagy mínuszok. A lényeg, hogy tisztába kerül az értékeivel, melyekkel később foglalkozhat, és így javíthatja saját életminőségét. Ha sikerült átlátnunk  esetleg  felismernünk nemkívánatos tulajdonságainkat  is, akkor a legbölcsebb amit tehetünk velük, hogy elfogadjuk mindet. Amit nem fogadunk el, azt tagadjuk. Ha elfogadtuk ezeket a problémás viselkedésmintákat, akkor már sokkal könnyebb foglalkozni megszelídítésükkel, mintha tudomást sem vennénk  létezésükről. Végezetül egy kis pihenés az agytorna után:

Egy légy berepül egy gyorsétterme, és beleesik, a csokishake-be. Kikászálódik, megrázza magát majd továbbrepül, amikor beleesik a vaníliashake-be, és megfullad. Mi ebből a tanulság? Ne ess kétshakebe!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top