Egyszerű és csodásan üdítő citromtorta

2009. 12. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók az alaphoz: 5 tojás fehérje 2,5 dl kristálycukor   citromkrémhez: 5 tojás sárgája 1 dl cukor ½ citrom reszelt héja és leve 75 g vaj   díszítéshez: 2-3 dl tejszínhab (nem patronnal felfújt tejszín hanem habverővel habbá vert tejszín!) citromszeletkék, esetleg reszelt citromhéj   Vajazz és lisztezz ki egy 25 cm átmerőjű tortaformát (aminek az oldalát le tudod venni) különben nagyon nehéz kivenni az alapot a formából. Verd fel a tojásfehérjét a cukorral gőzön kemény habbá. Vedd le a gőzről és még egy pár percig verd a habot. Öntsd a habot a formába és egyengesd el. 250 fokra előmelegített sütő alsó részére tedd be a formát és zárd le a sütőt azonnal! Hagyd az alapot sülni/száradni kb. 5 órán keresztül, vagy ami még jobb egész éjjel.   A krémhez keverd össze a tojás sárgáját a cukorral, citrom héjával és citromlével. Főzd fel a krémet amíg be nem sűrűsödik. Vedd le a tűzről és keverd bele a vajat. Ha kihűlt az alap, vagy másnap kend meg a torta tetejét és oldalát a citromkrémmel. Ezután díszítsd tejszínhabbal!

A patronnal felfújt hab gyorsan összeesik és az íze, kinézete a tortának alaposan csökken. Habverővel verd fel a 40%-zsírtartalmú tejszínt. Citromszelettel reszelt citromhéjjal ízlés szerint díszíthetjük.   Jó étvágyat!

Köszönjük szépen Peetre Emíliának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top