Jégen csúszni, jaj de jó!

2009. 12. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az emberek többsége úgy hiszi, hogy a jég azért csúszik, mert egyszerűen csúszós és kész. Valójában még a tudósok sem tudnak pontos magyarázatot adni a kérdésre, de elméletek azok vannak. Létezik egy olyan elképzelés, hogy azért csúszik a jég, mert ahogy például a korcsolya éle nyomást gyakorol a jégre, ott megváltozik a hőmérséklete, kissé megolvad, és valójában egy vékonyka víz rétegen csusszan tova az illető. Az elméletet cáfolja a tény, hogy egy 75 kilogrammos korcsolyázó olyan kevéske nyomást fejt ki, hogy az alig változtatja meg a jég hőmérsékletét, ráadásul akkor is csúszik a talpunk alatt, ha lapos talpú cipőben mászkálunk rajta, pedig így még kisebb a nyomás.

Egy másik elmélet szerint a jég felszíne eleve csúszós, ennek megtapasztalásához nincs szükség sem korcsolyára, sem más segédeszközre. A tényt pedig azzal magyarázza, hogy a jég belsejében lévő molekulák minden irányban kötődnek a többiekhez, ám a jég felszínén elhelyezkedő víz molekulák nem tudnak felfelé kötődni, így laza marad a szerkezetük, ezért a fagyáspont alatt is víz marad a felszínen. Somorjai Gábor Árpád kísérletei bizonyítják, hogy a felszíni réteg, legalábbis részben, egészen -110 Celsiusig folyékony marad. Somorjai 1956 óta él az Egyesült Államokban, és kísérleteit a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriumban folytatta.

A téma komolyságát mutatja, hogy neves tudományos magazinokban bizonyos időközönként több oldalas értekezések jelennek meg a jégről és annak csúszósságáról. Hogy valójában minek köszönhetjük a jelenséget, majd a tudósok kiderítik, nekünk egyetlen dolgunk, hogy élvezzük ki a helyzetet! Hogyan?

A legtöbb embernek a téli sportokról a síelés – ami, szó se róla, nagyon kellemes, ráadásul a test minden izmát alaposan megmozgató tevékenység - jut elsőként eszébe, esetleg a snowboard, pedig a lehetőségek tárháza ennél sokkal, sokkal szélesebb. Itt van például gyermekkorunk egyik legkedvesebb szórakozás, a szánkózás, mely alapvetően a gyerekek szórakozása, ám azért a felnőttek többsége is szívesen csúszkál együtt a kicsikkel. Sokkal embert próbálóbb sport a téli hegymászás, melyhez elengedhetetlen a kiváló kondíció. Sajnos idehaza kevés lehetőségük adódik a hegyek szerelmeseinek, de van alkalmas terep például a szomszédban, Ausztriában. Egy másik, egyre népszerűbb sport, a jégkorong tökéletesen alkalmas a felgyülemlett agresszió levezetésére, kicsit olyan ez, mint az amerikai foci.

Ezeken kívül létezik még a sífutás és a sílövészet – más néven biatlon. Ez utóbbi lényegében a sífutás és a lövészet keresztezéséből létrejött összetett sportág. Mostanság már nyáron is rendeznek biatlont, ilyenkor a sílécet egy kerekes szerkezet helyettesíti. Aligha akad hangulatosabb téli sport a jégkorcsolyázásnál, mely nem csak a léleknek felüdülés, de nagyon jót tesz a testnek is – ahogy a legtöbb téli sport, ez is alaposan átmozgat.

A "punnyadós és sokat evős" ünnepek elmúltával érdemes kimozdulni tehát a szabadba – remélhetőleg addigra beköszönt a tél is-, és hódolni a téli sportok örömeinek, melyek segíthetnek megszabadulni a felszedett, nem kívánatos plusszoktól.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top