Elítélték Geréb Ágnest!

2011. 03. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Fővárosi Bíróság 2010. június 8-a óta tárgyalta Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és társainak perét. Az ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező, továbbá halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette, illetve vétsége miatt emelt vádat, melyet négy otthonszülés esetében vizsgáltak.

"Van egy-két állapot, ahol mindenki egyforma, akármilyen a bőre színe, akármennyi pénze van és akármi a foglalkozása. Az egyik ilyen a szülés, a szülésközeli állapot. Szeretem elkísérni oda az asszonyokat és együtt lenni velük ott, legjobb szakmai tudásommal és teljes jelenlétemmel segíteni nekik, hogy ne zavarja őket semmi, hogy átérezhessék azt a bizonyos egyformaságot, egyenrangúságot, és így tudják fogadni, útnak indítani a kisbabájukat. A békésebb jövőért. A toleránsabb jövőért".

Geréb Ágnes, védőbeszéd, 2011. március 17. 

Bár a vádlottak idén márciusban kegyelmi kérelemmel fordultak Schmitt Pál köztársasági elnökhöz arra hivatkozva, hogy az otthonszülés szabályai nincsenek konkrétan lefektetve, most mégis ítélet született az ügyben: Geréb Ágnes két év letöltendő fogházbüntetést kapott, továbbá öt évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. Az ítélet indoklása szerint a felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását "semmiféle körülmény nem indokolta", mert Geréb Ágnes felelős két súlyos bűncselekmény elkövetéséért.

Az ítélethirdetés után többen nemtetszésüknek adtak hangot a tárgyalóteremben, a Fővárosi Bíróság előtt pedig kb. ötven fős szimpátiatüntetés bontakozott ki.

 Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz! 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top