Előzzük meg az Alzheimer-kórt

2010. 06. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A legutóbbi statisztikák egyre inkább arra mutatnak rá, hogy habár 50%-kal nagyobb kockázata van az Alzheimer-kór kialakulásának, ha egy közeli rokonod szenvedett a kórtól, de akkor is lényegesebb befolyásoló tényező az életmódod és a szokásaid, mint a gének. Ám a szülők rossz szokásait hamarabb tudod örökölni, mint a betegséget, pl. ha szüleid dohányoztak és keveset mozogtak, nagy eséllyel lesznek neked is hasonló önpusztító szokásaid.

Mit tehetsz, hogy megelőzd az Alzheimer-kór kialakulását? Cselekedj, még ma kezdd el kontrollálni az életed! Még akkor is vissza tudod fordítani valamennyire a nem megfelelő étrend, mozgásmentes életmód, káros szokások okozta agykárosodást, ha már elmúltál 60 éves. Az agy képes regenerálódni: folyamatosan javítja a különböző kognitív funkciókat.   Sosem késő változtatni az életmódon, kezdd el még ma az 5 lépést: 1. Étkezz megfelelően. Annyira egyszerűnek tűnik ez a tipp, mégis nagyon sokan nem fogyasztanak elegendő agyserkentő antioxidánst, melyeket pl. a friss gyümölcsök és zöldségek tartalmaznak. A kiegyensúlyozott étrend jótékony hatással van a szívre és az elmére.

2. Vegyél magadhoz vitaminokat kiegészítésképpen, ha szükséges. Számos ember étrendje nem tartalmazza ugyanis az „agy tápanyagait”. Ezek a speciális zsírsavak főleg a halakban és egyes gyógynövényekben lelhetők fel.

3. Mozgás. Eredetileg azt gondolták a szakértők, hogy a mozgás azért jótékony hatású, mert serkenti a vér- és az oxigénáramlást az agyban. Ez az elképzelés igaz, ám az új kutatások alapján azt is elmondhatjuk, hogy a mozgás elősegíti az olyan molekulák képződését, melyeket a test azért termel, hogy regenerálják az idegeket és fenntartsák azok működését.

4. Csökkentsd a koleszterinszinted! Sokan az Alzheimer-kórosok vagy más elmebajoktól szenvedők közül már átestek enyhébb lefolyású agyvérzésen, ami köztudottan az agy neurotranszmittereit károsítja. Az artériákban „lepedék” rakódik le, amely szűkíti és idővel el is zárhatja az ereket. Ez agyvérzéshez vezet. 5. A szellemi torna is létfontosságú! Legyél mindig képben a legújabb hírekkel kapcsolatban, fejts rejtvényeket mindennap, tanulj és szerezz új ismereteket, hisz mindez hozzájárul az agy éberségéhez, frissességéhez. Az még teljesen természetes, hogy az ember elfelejt néha neveket, dátumokat, de minél többet gyakorlod ezek memorizálását, annál jobb lesz az agyad emlékezőképessége, még a kor előrehaladtával is. Szellemi kihívásokkal kapcsolatban elmondható tehát, hogy minél többet foglalkozol a memóriád karbantartásával, annál kevésbé fognak látszódni rajtad az idő vasfogai. Ha ezt az 5 egyszerű tippet megfogadod, sokat tehetsz az öregedés ellen, sőt, a korod inkább ünneplésre, mintsem szomorkodásra ad majd okot!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top