Feketegyökér: az elfeledett csodaszer

2010. 12. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A jó dolgok gyakran kéznél vannak, csak nem tudjuk vagy megfeledkeztünk róluk. Mint például a feketegyökérről, ami hazánkban is bőségesen terem. Az egyik legjobb és legegészségesebb téli zöldség – de ki teszi az asztalára? Én csak a legmelegebben tudom ajánlani, mert sokféle pozitív hatása van: segít a vörös vérsejtek képzésében, jó a csontritkulás ellen, hasznos a szívünknek, az agyunknak és a májunknak.

A feketegyökér sok munkát ad a konyhában, bepiszkítja a kezünket: ezért talán sokan nem szeretik, és ezért nem is gyakran vásárolják.

Vajon miért nem fordítunk rá figyelmet?

A feketegyökér egy zöldségféle, Közép-Európában őshonos. Már a germánok jól ismerték. Nagy Károly császár idején a kedvenc zöldsége volt az uralkodó osztálynak. Ő maga is szívesen fogyasztotta, hogy fiatal és egészséges maradjon. Akkoriban ezzel gyógyították a kígyómarást, sőt még a pestis ellen is használták, alkoholisták ezzel gyógyítgatták beteg májukat.

Az idők folyamán a feketegyökérből a szegény emberek eledele lett. Úgy is nevezték: a szegények spárgája. Valószínűleg ezért határolják el magukat sokan tőle. A feketegyökér azonban fontos alkotóeleme az egészséges táplálkozásnak.

Nagyon hasznos a fogyókúra idején, mert kalóriaszegény, 10 dekagramm feketegyökérben csak 16 kalória van.

Jót tesz az idegeinknek, mert rengeteg a B1-vitamin benne. Ezenkívül számos ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Magnéziumtartalma erősíti a szívünket, javítja vérkeringésünket. Káliumtartalma használ az idegrendszerünknek, emésztésünknek és az izomzatunknak. Vastartalma hasznos a vérünknek, réztartalma serkenti agyműködésünket, mangántartalma gyógyítja májunkat.

A feketegyökér rendszeres fogyasztásával bizonyos öregkori panaszokat meg tudunk előzni, meglevő egészségi problémáinkat pedig pozitívan tudjuk befolyásolni.

Réztartalma által védelmet nyújt a csontritkulással szemben. Aki rendszeresen szed gyógyszert, rézhiányban szenvedhet. A hölgyeknek, főleg változókorkban, szinte mindig hasznos lenne rendszeresen feketegyökeret fogyasztaniuk.

A feketegyökér rendszeres fogyasztásával csökkenteni tudjuk a környezetünket szennyező anyagok, elsősorban az ólom felvételét szervezetünkbe.

Elűzi a fáradtságot, életerőt kölcsönöz

A benne található fehér, tejszerű lé igen nyugtató hatású. Ezért a feketegyökér stressz ellen is hatásos. Mindenekelőtt vacsoraként nyugtat, lazít, és jó alvást biztosít.

Segíti a sebek gyógyulását. Ez allantoin-tartalmára vezethető vissza, amit a természetgyógyászat sok kenőcs alkotórészeként használ.

Igen érdekes, hogy a feketegyökér agyunk aktivitását fokozza, segíti a koncentrációt. Gyermekeknek ideális, ha sokat kell tanuljanak, valamint időseknek, ha feledékennyé válnak. Ezért tekintették már a középkorban fiatalító szernek. 18 évvel ezelőtt a párizsi egyetem orvosai 20 öregek otthonában tanulmányoztak olyan nyugdíjasokat, akik rendszeresen feketegyökeret fogyasztottak. Ők egy év után azokkal szemben, akik ezt nem tették, szellemileg és fizikailag is előnyre tettek szert. Azóta sok ilyen otthonban a téli időszakban 1-2 alkalommal feketegyökeret adnak az ott lakóknak.

Mire ügyeljünk, ha feketegyökeret vásárolunk?

A gyökerek legyenek egyenletes vastagságúak. A gyökerek kívülről feketék, mert tele vannak  földdel, azonban ha megtisztítottuk, meghámoztuk, és főzésre előkészítettük őket, étvágygerjesztően fehérek lesznek.

A feldolgozása sok időt vesz igénybe, de megéri. Először meg kell tisztítani a gyökereket. Ezután a levél- és gyökértöveket levágjuk, és a gyökeret meghámozzuk, ehhez a munkához jó, ha gumikesztyűt veszünk, mert a fehér, tejszerű anyag, ami a gyökérből jön, sötétre színezi a kezünket.

A hámozott gyökerek egyébként fehéren maradnak, ha ecetes vagy citromos vízbe tesszük őket. Főzhetjük együtt a héjával is, mint a burgonyát,  25-30 percig, ezután könnyebben hámozhatók. Legtöbbször azonban hámozva főzzük, dinszteljük vagy gőzben puhítjuk. Legtöbbször forró vízbe tesszük, így 20 perc alatt megfőnek. Ezután keverhetjük más zöldségfélékkel vagy salátát készítünk belőlük.

Feketegyökérleves

20-25 dkg tisztított feketegyökeret szeleteljünk fel vagy vágjunk kisebb darabokra. Vágjunk fel póréhagymát és kis fej vöröshagymát, ezt tegyük fel 1-1,5 liter vízzel főzni. Fűszerezzük szerecsendióval, lestyánnal, petrezselyemmel, sűríthetjük tejföllel.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top