Földi Mennyországok – 1. rész

2010. 11. 16.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Eldugott lágy lankák, melengető napsugarak, luxus, homok, pálmafák… Egy külföldi utazási portál közzétette a legvágyottabb úti célok top 10-es listáját, melyből megtudhatjuk az emberek többsége hova utazna legszívesebben 2011-ben…

A Lonely Planet internetes utazási portál legvágyottabb úticélok listájában több meglepő helyezéssel is találkozhatunk. Természetesen mindegyiknél a nyüzsgő, stresszel teli élettől való elvonulás játszik kulcsszerepet, de az érvek között az egyediség, különlegesség is előkelő helyen szerepel a sorban, a fényűző luxus azonban állítólag csak sokadrangú szempont volt. A rövid összegzés után íme csökkenő sorrendben a legnépszerűbb úti célokból az első csoport.

10. Indonézia, Gili-szigetek

A három tagból álló szigetcsoport legnagyobb különlegessége a csodaszép fehér homokos part, ahol sajnos egyre inkább teret nyernek a turista szálláshelyek, éttermek, így eredeti jellegéből napjainkra kevés maradt. A Gili-szigetek közül Gili Trawangan-t „buliszigetként” tartják számon, így főleg a fiatalok körében igen kedvelt, délnyugati oldalát szinte csak vendéglátó- és szórakozóhelyek tarkítják. A Gili Air és Gili Meno szigeten nyugodtabb a pihenés, a turisták zöme a nyüzsgőbb és zsúfoltabb Trawangan-t részesíti előnyben.

Strandolásra, úszásra mindhárom sziget teljes mértékben alkalmas, a kérdés már csak az, hogy a trópusi töltekezést egy zsúfoltabb vagy nyugalmasabb szakaszon kívánjuk megejteni. A Gili-szigetvilág csodálatos élővilággal, korallzátonyokkal rendelkezik, a búvárok egyik kedvelt célpontja. Túrázásra csak mérsékelten alkalmas, hiszen például Gili-Trawangan laza ütemben is két óra alatt körbejárható.

 Gili-szigetek - Fotó: Lonely Planet

9. Chile, Patagónia

Nehéz összefoglalni azt a sokszínű változatosságot, amivel az idelátogató találkozhat. „Az ember itt megérez valamit a saját jelentéktelenségéből és a természet félelmetes közönyéből. Itt semmire nem lehet befolyásunk. Hidegfrontok expressz sebességgel érkeznek, a frissen esett hó percek alatt olvadás nélkül párolog el. Jégmezőkből óriási jéghegyek szakadnak le, máshol hódok építik át a terepet, pingvinek rakják le tojásaikat.” – olvasható egy utazási tájékoztatóban és a szívünket a kezünkre téve ettől tökéletesebben nem is lehet összefoglalni az élményt.

A lenga erdők csodás fái között (lenga=örökzöld déli bükkféle), a nagy magasságokból alázúduló vízesések robajában, a csendes tavak nyugalmában, a hőforrások melegében mindenki megtalálhatja az igazi harmóniát. Aki pedig az aktív pihenés rabja? Hosszú, végeláthatatlan gyalogtúrára indulhat, például a Villarrica vulkán több mint 2800 méteres havas csúcsára, amit nem mellesleg a világ egyik legszebb tűzhányójaként tartanak számon.

 Chile - Fotó: Lonely Planet

8. USA, Nyugati Part

Amerika, ahol az álmok valóra válnak? Biztosat nem állíthatunk, mindenesetre nagyon sokan vágynak arra, hogy meglátogassák, megcsodálják és egy kicsit elmélyedjenek a gondtalan élet tengerében.

A Nyugati Part legnagyobb metropoliszaként számon tartott Los Angeles városa a legkedveltebb úti célok egyike. A belváros felhőkarcolóin és az óváros mexikói stílusú épületein túl a sztárok kéz- és lábnyomával tarkított Hollywoodi Mann’s Chines Theatre utcája is tökéletes kikapcsolódást nyújthat az ide látogatóknak, Beverly Hills Rodeo Drive luxusüzletei között pedig megleshetjük, mit vásárolnak a sztárok. Persze a Nyugati Part még ettől  különlegesebb látványosságokban is bővelkedik, ezek közül a Los Angeles-i Calico szellemvárosát és a Halál Völgyét (Death Valley) szokták leginkább kiemelni. Az utóbbiban szinte űrbéli tájak köszöntik az érdeklődőt, hatalmas mélységekkel, magasságokkal. A Nemzeti Parkon belül található Észak-Amerika legmélyebb pontja (-86 méter), de akár 3000 métert meghaladó hegycsúcsokat is megcsodálhatunk.

A szellemváros eléréshez a Mojave sivatagon keresztül, Los Angeles irányába vezet az út, ami már maga is megadja az alaphangulatot a Calico látványához. A XIX. század második felében még tipikus vadnyugati város mostanra teljesen elnéptelenedett, ennek legfőbb oka hogy a közelben fekvő ezüstbányák készlete teljes mértékben kimerült. Néhány évtizede a város mintegy szabadtéri múzeumként fogadja a látogatókat és mutatja be a régi vadnyugati életet.

 Halálvölgy, USA - Fotó: Lonely Planet

7. Ausztrália, Nagy-korallzátony és Pünkösd-szigetek

A Nagy-korallzátony a világ leghíresebb búvár merülő helye. Ausztrália északkeleti partjainál fekszik, vonulata állítólag még a holdról is látható. A víz kristálytiszta, kellemes hőmérsékletű, hiszen a korallok csak ilyen, 21 foknál melegebb vízben találnak tökéletes élőhelyre. A víz alatti élővilág csodálatos változatossága és színessége miatt a Nagy-korallzátony minden búvár álma.

A Pünkösd-szigetek (Whitsunday Island) tulajdonképpen a Nagy-korallzátony része,  74 kisebb szigetből áll, ezek közül mindössze 8 lakott. Nevét 1770-ben James Cooktól kapta, akit a legnagyobb sziget mellett elhajózva ámulatba ejtett a csodás fehér homok látványa. Mivel Whitsunday (White Sunday) Pünkösd vasárnapját jelenti és ilyenkor a frissen kereszteltek hófehér ruhát öltöttek magukra, így a sziget is a keresztségben ezt a nevet kapta. A szigetek élővilága rendkívül gazdag, ez annak is köszönhető, hogy - a lakott szigeteken kívül- kivétel nélkül Nemzeti Parkká nyílvánították, állat és növényvilága védelem alatt áll.

 Nagy Korallzátony - Fotó: Lonely Planet

6. Skócia, Shetland-szigetek

A szigetcsoport az Atlanti-óceán és az Északi-tenger határán fekszik, több mint száz szigetéből mindössze 15 lakott. Északi fekvése miatt nyáron szinte örökös a napfény, a tiszta téli éjszakákat pedig az időnként feltűnő sarki fény csodája színesíti. A szigetek átlagos hőmérséklete kicsivel több mint 7 fok, a tájat gyakorta borítja ködfátyol. A csaknem 23 ezer fős lakosság legfontosabb foglalkozási ága a halászat, iparágai között a gyapjúharisnya-, kesztyű- és sálkészítés a meghatározó.

A Shetland-szigetek igen kis méretű pónilovairól is híres, melyek az 1800-as évek elejéig vadlovak módjára szaporodtak, tudatos tenyésztésüket csak ezután kezdték meg. A 19. században bányalovakként alkalmazták, de teherhordó, igavonó állatként is kiválóan alkalmazhatóak, hiszen ezek a pónik masszív, erős állatok, még annak ellenére is, hogy egyes példányok marmagassága még a 86 cm-t sem éri el.

Shetland-szigetek- Fotó: FlickR

5. Izland, Nyugati-fjordok

A Nyugati-fjordok Izland északnyugati részén terül el, partjait számos keskeny, apró öböl és félsziget tagolja. A helyiek egyik (talán kicsit eltúlzott) mondása szerint itt "száz kilométert kell megtenni ahhoz, hogy tíz kilométert előre jussunk", az utak kanyargósak, nehezen járhatóak. Legfőbb látványossága az a 14 km hosszú sziklafal, mely Izland legnyugatibb pontja. Számos különleges madárfaj lakja (lunda, lumma, alka),  de szép számmal találkozhatunk itt fókákkal is.

Most hogy átutaztuk a sereghajtó öt legkedveltebb úti célt, reméljük, hogy minden donna.hu olvasó azt is kíváncsian várja, vajon milyen tájak állhatnak a dobogó legfelső fokán. A legkíváncsiabbaknak elárulhatjuk egyik szomszédos országunk igen meglepő helyezést ért el.  Vajon melyik? Az már csak a második részünkből derül ki…



Szerző

donna.hu



Scroll to Top