Fűszerkincs a konyhapolcon

2008. 10. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mindenkinek érdemes megismerkedni a fűszerek felhasználásával, hiszen ezzel fokozhatjuk az ételek élvezeti értékét, és az étkezés örömét is. Aranyszabályként kellene megjegyeznünk: a mértékletes fűszerezés egészséges és a jó konyha egyik titka, a túlzott fűszerezés egészségtelen.

A fűszerek gazdag választékából ismerjünk meg néhány hazai, akár kertben, erkélyládában is termeszthető szelíd, de aromás növényt:

Kakukkfű: nehezen emészthető levesek, - bab, borsó, káposzta - , marhasültek, erdélyi tokány, vadas ételek, hurkafélék, mártások ízesítésére használjuk.

Szurokfű: bab, paradicsom, húsételek, töltelékek, levesek, főzelékek, és halételek fűszere.

Tárkony: petrezselyemhez hasonlóan használjuk, de csak mértékkel, mert íze nagyon intenzív. Levesnek, szárnyas-, hal- és vadas ételek, birka, és bárányhúsok és salátaecetek fűszere. Szárazbab-, borsó- és burgonyaleves- vagy főzelék kiváló ízesítője.

Rozmaring: gombás ételeket, vadhúst, roston sültet, mártásokat, francia és olasz ételeket ízesíthetünk vele.

Bazsalikom: felhasználása nagyon sokoldalú, saláták, mártások, darált húsok, halételek kellemes fűszere.

Borsikafű: bableves, babfőzelék, káposztafélék, saláták, és gombás ételek aromás fűszere.

Majoranna: közismert fűszer hurkák, töltelékáruk, májgombóc, fasírt, levesek, főzelékek ízesítésére.

Az alább felsorolt fűszerek is jó ha megtalálhatók a konyhánkban: fehér mustármag, szerecsendió, fehérbors, currypor, chillipor, ánizs, boróka, kömény, szegfűbors, vanília, szegfűszeg, babérlevél, fahéj, sáfrány.

 

Fűszerkeveréket is bátran használhatunk: grillkeverék, salátaízesítő, fűszeres só, zelleres só, hagymás só, fokhagymás só, kapribogyó. Ne hiányozzon a ketchup, mustár sem.

A fűszerezés változatos kombinációja valóságos művészet, de tanulható. Ne feledjük, az alapanyagoknak is van ízük, ha túl sok fűszert használunk, ezek ízét elnyomhatjuk. Minden ételnek saját fűszercsoportja van, ne tegyünk mindenbe minden fűszert, mert nem lesz saját karaktere az egyes ételeknek.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top