Gőzön főtt bukta

2010. 09. 18.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók:

50 dkg liszt, só, cukor, 3 dl tej, 1 db tojássárgája, kb. 8 dkg olvasztott vaj, 3 dkg élesztő

Tejben a cukrot elkeverjük, és az élesztőt megkelesztjük. Lisztben elkeverjük a sót, a cukrot, majd beleöntjük a langyos tejben elkevert tojássárgáját, az olvasztott vajat és a megkelt élesztőt./Kb.olyan a tészta mint a kalácsé./ A tésztát jól összedolgozzuk és hagyjuk megkelni. A megkelt tésztát kisodorjuk,kockákra felszeleteljük, és mindegyik közepébe egy gyümölcsöt teszünk, és gombócokká formázzuk. Én most sárgabarackot tettem bele. Egy nagyobb lábasba vizet öntünk, majd amikor forró, a párolórácsra rakjuk a gombócokat /amit bekentem olajjal és a gombócokat is, hogy ne ragadjanak össze/ és a lábasba  tesszük, de a víz ne érje. A lábast lefedve 15 percig gőzöljük. Mivel sárgabarackot használtam, tálaláskor tehetünk a gombócokhoz baracklekvárt is. Aki szereti a mákot, azzal is finom, én most kakaóval szórtam le.

Megjegyzésképpen csak annyit, hogy a knédli is így készül, de természetesen nincs benne annyi cukor és tojás sem kell bele. A knédli tésztáját is így  gőzön kell elkészíteni, de annál 30 perc a gőzölési idő.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top