Gratulálok, Ön nyert!

2009. 05. 13.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Régen, mikor nem volt úgynevezett spamszűrő az email fiókoknál, tucatjával kaptuk az olyan leveleket, amelyben a segítségünket kérik külföldiek, vagy nagyobb összegű pénzt nyertünk a lottón. Az internetes csalások kimeríthetetlen arzenálja áll a tolvajok rendelkezésére – hogy ne kelljen a bankba bemenniük és ott mindenféle meleg és büdös maszkban, vizipisztollyal hadonászva a pénzt követelni. Az internetnek hála megszületett a pénzlopás kényelmes, otthonról is művelhető formája. Csak fantázia kell hozzá.

Nemrég levelet kaptam egy bizonyos Ms. Ghaudától, hogy micsoda szörnyűségesen sanyarú sorsa van neki ott lenn, a fekete kontinensen. Apját megölték a komisz lázadók, testvéreit elrabolták és talán már nem is élnek. Édesanyja mindent megtesz, hogy egy szem megmaradt lányát kimenekítse eme szörnyűséges helyről. Az apja megmaradt pénzét – amit jól eldugtak –, szeretné kimenekíteni az országból, és ha a pénz kint van végre, akkor ő és az édesanyja is utána szöknének. Tanulni szeretne és az anyukáján segíteni, hogy soha többé ne kelljen félniük…

Megírták, hogy a pénzt átküldenék egy dobozban, vagy akár el is mehetek érte Afrikába. Egy ügyvéd segít nekik, és vele kellene felvennem a kapcsolatot. Ha minden sikerül, akkor megjutalmaznak a pénzből, de ha postai úton kell elküldeniük, akkor át kellene utalnom egy összeget, hogy mindezt megtehessék. A levél végén még valamit odaírt, hogy Isten nevében köszöni és áldjon meg az ég, és a kistestvéreit, ha még élnek, megpróbálja majd kiszabadítani a gonosz lázadóktól…

Mielőtt még a zsebkendődért és könnyeiddel küszködve a pénztárcádért nyúlnál, gondolkozz kicsit!

Ugyanis a valóságban nem szegény kislányok emaileznek neked a messzi kontinensről, hanem fundamentalista lázadók, akik pénzt akarnak szerezni, hogy fegyvert vehessenek és az olyan sanyarú sorsú gyerekek családjait lemészárolni, mint akinek a nevében a levelet küldték. Erre számtalan szomorú bizonyíték van: nem kevesen voltak, akik a mesés jutalomtól megigézve elutaztak Nigériába, ahol aztán váltságdíj reményében foglyul ejtették őket.

Legalább tucatnyian az életükkel fizettek hiszékenységükért. És nemcsak szegényeket, vagy az internethez mit sem értőket tudták becsapni: 2004-ben egy tehetős görög fiatalembert csaltak Afrikába, majd miután a családja nem fizette ki 24 órán belül a több százezer dolláros váltságdíjat, brutálisan megölték. Ezek a tolvajok nagyobb nyereségei – mármint nem a gyilkolászás, hanem a váltságdíj –, a kisebbek azok az összegek, amiket a hiszékenyek postáznak, hogy a szegény éhező postázni tudja dugipénzét. Ha sokan dőlnek be, akkor ezek az aprópénzek is vaskos számlát eredményeznek egy idő után…

A lottónyerteseket is hasonló módon próbálják meg lehúzni, bár itt a sima lopás mellett már az úgynevezett adathalászat is megjelenik. Nézzük, hogyan is történik a lopás:

Kapsz egy levelet, amelyben leírják, hogy milliókat nyertél, csak épp a nyeremény adóját kellene befizetned. Vagy: add meg a bankszámla számod és pár adatod, hogy átutalhassák a pénzt.

Sajnos az ilyen válságos időkben sokan megörülnek a hirtelen jött fantomnyereménynek és hajlamosak arra, hogy minden adatukat elküldjék. De mielőtt bármilyen levelet írnánk – tele a személyes adatainkkal – gondolkozzunk! Ha nem töltöttünk ki lottószelvényt, hogyan nyerhettünk? Ha email címet sorsoltak ki, honnan tudták épp a tiedet? Merj kételkedni és visszautasítani a nem létező hatalmas nyereményt! Egyre több csaló fog megjelenni, hogy ellopja a pénzedet, mert neki kényelmesebb a szobából megírnia egy levelet, mint dolgozni menni.

A leveles csalók általában angolul írják leveleiket, hogy még hitelesebbnek tűnjenek – ráadásul általában külföldiek, és nem is tudnak magyarul. Ha mázlista vagy, akkor nem tudsz angolul, így a mézes mázos szövegük el sem jut el hozzád.

Ha mégis tanultál nyelveket – azt gondolván, hogy ez igen hasznos tudás, és semmilyen hátrányt nem jelenthet –, akkor is van megoldás: a levél törlése.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top