Gyerekből is lehet túl sok?

2008. 05. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ugyanis egy amerikai házaspár épp most várja tizennyolcadik gyermekét. A kismama, Michelle Duggar, 41 éves, hithű katolikus, legidősebb gyermeke 20 éves, legfiatalabb 9 hónapos. Michelle és férje azt vallják, hogy annyi gyermekük lesz, amennyit az Isten szán nekik. Ezen hitvallás okán Michelle az elmúlt 21 évet szinte folyton terhesen töltötte.

Persze egy ilyen nagycsaládnak megvannak az előnyei és a hátrányai is. A legnagyobb hátrányok között szerepel a pénz, iskoláztatás, az egy gyerekre fordítható idő… Az előnyei mégis sokat adnak napjaink egyre befelébb forduló világában. Ennyi testvér mellett az önzőség nem nagyon lehet téma, ráadásul az embernek sosem kell egyedül lennie, mindig van kihez fordulni, kivel megosztani örömöt és bánatot.

Persze vannak más családok is, akik hasonlóan gondolkoznak még napjainkban, így 7-10 gyereket is nevelve egyszerre. De felmerül a kérdés: fel lehet-e nevelni 4-nél több gyereket manapság úgy, hogy egyformán megadhassunk mindannyiuknak minden lehetőséget. Lehetséges ennyi gyerekkel jó, igazságos, figyelmes szülőnek maradni? Hisz már két gyermek is rengeteg figyelmet igényel, nem hogy egy tucat.

Természetesen a körülmények mindig sokat számítanak. Hisz van, aki egyetlen gyermekére sem tud annyi időt fordítani, amennyit szeretne, mert reggeltől-estig dolgozik, gürcöl, hogy legyen mit az asztalra tenni, és se nagymama, se férj nincs, aki kicsit könnyítene a terheken. És persze vannak azok a szerencsések, akiknek a férje eleget keres, hogy nyugodt szívvel maradjon otthon a gyerekekkel, miközben a két nagyi, esetleg még bébicsősz is felváltva segíti a több lurkót is egyszerre nevelő édesanyát.

Így talán kijelenthetjük (ha óvatosan is), hogy több gyerek vállalása és nevelése elképzelhető, és szépen meg is valósítható, de csak akkor, ha anyu mögött egy egész kis kisegítő csapat áll. Mert lássuk be, nem hogy 18, de néha még 2 gyerek is nagyobb kihívásnak tűnik, mint amivel el tudnánk bánni.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top