Gyerekkori fejfájás

2010. 04. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A számos ok közül néhány: a gyermek hurutos betegsége, láza vagy csak hőemelkedése, orrmandula, orrmelléküreg vagy homloküreg gyulladása, vérszegénysége, nagyon alacsony vagy magas vérnyomása, rövidlátása vagy egyéb szemészeti problémája, korábbi fejsérülése és sok egyéb dolog.

Fájhat a kisgyermek feje pszichés okokból is, ezt azonban csak akkor feltételezhetjük, ha orvosi segítséggel minden egyéb okot kizártunk. Helytelen minden vizsgálat nélkül a fejfájást az idegességre fogni.

A rendszeres fejfájás gyógyszeres csillapítása csak akkor indokolt gyermekkorban, ha ezt az orvos javasolja.

A gyermeknek lehet alacsony a vércukor szintje

Egyes gyermekeknek alkati sajátságuk, hogy reggel alacsony a vércukorszintjük, és emiatt fájhat a fejük. A jelenség szorosan összefügghet az éhezéssel, ezért kínáljuk meg gyorsan reggelivel.

Nem minden gyermek képes elviselni a dohányfüstöt

Nem a gyermek – mert ez mindenképpen megakadályozandó –, hanem a felnőttek dohányzásáról van szó: sok gyermek nem bírja a dohányfüstöt, fejfájással reagál rá. Soha ne dohányozzunk csecsemő vagy kisgyermek jelenlétében.

Ha a gyermek éhezik

Talán furcsának tűnik, de Magyarországon is van relatív éhezés. A munkába rohanó szülők gyakran nem érnek rá reggelit adni a gyermekeknek, mert megnyugtatják magukat azzal, hogy majd eszik az óvodában vagy az iskolában. Sajnos a közösségben kapott reggelit a gyermek nem mindig fogyasztja el, sokszor előfordul, hogy délig egy falat sem kerül a szájába. Az éhségre érzékeny gyermeknek bizony fájhat az éhségtől a feje, különösen akkor, amikor hirtelen nő. Ez 4-6 és 12-15 éves korában a legvalószínűbb. Ilyenkor az egész család szokásán kell változtatni, a bőséges, együtt elfogyasztott reggeli a család felnőtt tagjainak is hasznára válik. Soha ne engedjük el gyermekünket reggeli nélkül otthonról. Legalább egy szelet kenyeret, egy pohár teát fogyasszon el a gyermek.

- Németh Ágnes -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top