Gyilkos tömeg

2011. 03. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Még félig álomittasan állsz a buszon, villamoson, metrón, egy könyök finoman belemélyed a hátad kellős közepébe, előrébb lépnél, de nem tudsz, gyanús illatú lehelet teríti be az arcod. Kapaszkodnod nem kell, jobbról is balról is kipárnáz az embertömeg. Egy tűt se lehet leejteni, magadban nyomdafestéket nem tűrő átkokat szórsz a közlekedési vállalat illetékeseire, amiért nincs több járat, nem sokkal több, csak éppen annyival, hogy ha leülni nem is tudsz, de legalább ne érezd magad konzervdobozba zárt heringnek.

A helyzet fizetés után a bevásárlóközpontokban is hasonló, a népszerű szórakozóhelyen is egy héttel előre le kell foglalni az asztalt, és alkalmanként még az utcán is úgy érzed, megfojt a tömeg, mintha összeesküvést szőtt volna ellened a többi járókelő, lassúak, mikor kikerülnéd őket, eléd csámpáznak, vagy pont a járda kellős közepén támad kedvük pletykálni, keresztbe fordítva a kerékpárt, babakocsit. Bosszantó helyzetek, úgy érzed, legszívesebben azonnal lekaparnál egy adag falat, hogy a vérnyomásod visszahúzódjon a normális szintre.

Hiába vagyunk társas lények, mások túlzott közelsége, intim zónánkba való állandó befurakodása (15-45 centiméternél közelebb jönnek hozzánk) idegesít, fáraszt, kimerít minket. Pedig mi itt, Magyarországon még nem is vagyunk igazán benne a sűrűjében. A világon sokkal, de sokkal nagyobb embersűrűséggel rendelkező helyek is vannak, jöjjön ezek közül néhány.

A legzsúfoltabb hullámmedence – Tokió

A Tokiói Summerlandben a szó szoros értelmében rengetegen keresnek felüdülést a nyári hőség elől a medencék vizében. Olyan sokan, hogy a hullámmedencében például szabályosan keresni kell a vizet. Ez a kép jusson az eszünkben, mikor a kánikulában vasárnap délután kezd ránk törni a tömegiszony!

A legsűrűbben lakott hely – Mongkok, Kína  

A 2001-es népszámlálási adatok szerint Budapest átlagos népsűrűsége 3385 fő/négyzetkilométer volt. Azaz egy falunyi ember tömörült 1000-szer 1000 méteren. Már ez se túl szellős, ám a kínai Yau Tsim Mong kerület Mongkok nevű részében lakók cigánykereket hánynának örömükben, ha csak ennyien osztoznának egy négyzetkilométeren. A Guinness Rekordok Könyve szerint ugyanis ez a világ legsűrűbben lakott helye, 130 ezer fő tömörül négyzetkilométerenként. Nem véletlen, hogy a hely nevét jelölő kínai írásjelek azt jelentik: „zsúfolt sarok”.

Tömegnyomor Rióban – Brazília

Minden bizonnyal a városban is nagy a tömeg, de most nem az utcákon található embersűrűségről szeretnénk beszélni, hanem a Maracanã stadionról, melynek hivatalos neve Estádio Jornalista Mário Filho, annak az újságírónak az emlékére, aki jelentős szerepet játszott a létesítmény megépülésében.

A stadiont az 1950-es foci-világbajnokságra építették (Uruguay nyerte), melynek Brazília adott otthont. A vb utolsó meccsét futballeseményen azóta se látott tömeg szurkolta végig. A hivatalos adatok szerint 199 854 jegyet adtak el, a becslések szerint 210 ezren voltak a stadionban.

A legforgalmasabb utca – Shibuya, Tokió, Japán

Naponta 2,5 millióan fordulnak meg itt. Mindegy, hogy a nap mely szakaszában járunk itt, hatalmas tömegen kell átküzdenünk magunkat. Félelmetes látvány, mikor a gyalogosátkelőnél zöldre vált a jelzőlámpa és több ezer ember indul meg egyszerre.

A legnépesebb börtön – Kresty, Szentpétervár, Oroszország

Az oroszok dicsekedhetnek a világ legzsúfoltabb börtöneivel. Ezek közül is a szentpétervári Kresty viszi a pálmát, melyben körülbelül 10 ezren ülnek a rácsok mögött, bár a fegyintézetet eredetileg 1150 főre tervezték. Azt beszélik, hogy egy-egy rabra 4 négyzetméter terület jut, és hetente csak egyszer zuhanyozhatnak, 15 percig.

2006-ban Vlagyimir Putyin elnök bejelentette, hogy a „vendégszerető” intézetet áttelepítik a város egy másik szegletébe. A tervek szerint az így üresen maradt Kresty egy alapos megújuláson esik majd át, aminek a végén hotelként és szórakoztatókomplexumként várja majd a látogatókat.

A legzsúfoltabb vonat – India

Sokak szerint a japán vonatok a legzsúfoltabbak. Tévednek. A síneken közlekedő járműveken Indiában sokkal nagyobb a tömegnyomor. Egy japán tévéshow, az „Itte Q” riportere le is tesztelte, mennyire. Felszállt az egyik indiai vonatra, és megpróbált újságot olvasni. Nem sikerült neki, nem tudta kinyitni a lapot.

Tömeg a föld alatt – Moszkva, Oroszország

A fenti kép egy átlagos forgalmú napon készült az egyik moszkvai metróállomáson. Ugyan szép számmal vannak tágasabb térrel rendelkező megállók is, de aki az orosz fővárosban akar földalattizni, az számítson rá, hogy könnyedén belefuthat egy-egy ilyen egymás hegyén-hátán várakozunk helyzetbe is. Még belegondolni is borzasztó, mi történhet, ha valamitől bepánikol a tömeg…



Szerző

donna.hu



Scroll to Top