Gyógyító bojtorján

2010. 06. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A múltban a bojtorján népszerűsége változó volt. Ha éppen nem egyszerű gyomnak tekintették, többféle betegség kezelésére ajánlották. A középkori német rendfőnöknő és herbalista (gyógynövényszakértő), a Bingen-i Hildegard rákos daganatok gyógyítására javasolta. A korai kínai gyógyítók a bojtorjánt a megfázás, a torokgyulladás és tüdőgyulladás gyógyszerének tekintették. Az ajur-védikusok is hasonlóan használták.

Mindenre bojtorjánt?

A XIV. században a borba kevert bojtorjánleveleket lepra gyógyítására ajánlották. London fantáziadús XVII. századi herbalistája, Nicholas Culpeper méhsüllyedés esetére ajánlotta, amikor a méh tartóizmai elgyengülnek, s ennek következtében a méh lesüllyed a hüvelybe.

Culpeper különös és igencsak kétes értékű receptje így hangzott: tedd a bojtorjánt a fejedre, hogy az a méhet a helyére visszahúzza. Európa későbbi herbalistái a bojtorjánt láz, rák, ekcéma, pikkelysömör, pattanás, korpa, köszvény sömör, bőrfertőzések, szifilisz, gonorrhoea és szülészeti problémák kezelésére írták fel.

Amerika XIX. századi orvosai kiváló vízelhajtónak tekintették a bojtorjánt. Húgyúti fertőzések, veseproblémák és fájdalommal járó vizelés, bőrfertőzések és ízületi gyulladás ellen ajánlották.

Vita a rákról

Évszázadokkal Hildegard után a bojtorján a rákbetegség ellenszereként terjedt el Oroszországban, Kínában, Indiában és Amerikában.

1930. és 1950. között a volt szénbányász, Herry Hoxsey rákkezelésében az egyik alkotóelem a bojtorján volt. Korunk herbalistái a bojtorjánt a rákbetegségek kezelésénél – meglehet, elhamarkodottan – elvetették. Ajánlják viszont bőrbetegségek, sebek, húgyúti fertőzések, ízületi gyulladás, isiász, fekély, sőt idegi eredetű étvágytalanság kezelésére is.

A bojtorján gyógyhatása

Német kutatók felfedezése szerint a bortorján olyan vegyületeket (poliacetilének) tartalmaz, amelyek elpusztítják a betegséget okozó baktériumokat és gombákat. A szárított bojtorján kevesebbet tartalmaz ebből az anyagból, de a növény hagyományos használatának megfelelően segíthet a gombás és egyéb fertőzések, gonorrhoea, bőrfertőzések és a húgyúti fertőzések kezelésében.

Tartsuk szem előtt, hogy a  bojtorján nem helyettesítheti a szakszerű orvosi kezelést a gombás és bakteriális fertőzéseknél.

Érdekességek

A bojtorjánt világszerte használták a rák kezelésére. A kutatók több rákellenes alkotóelemet is kimutattak a gyógynövényben. Egy olyan vegyületet (arctigenin) sikerült kimutatni a bojtorjánban, amely a „daganatfejlődés gátló tényezője”. Tanulmányok szerint, a növény kiszorítja a mutagén (mutációt okozó) anyagokat, így csökkenti a mutációt a sejtekben. (A legtöbb mutagén anyag genetikai mutációt és rákot okoz.) A rákbetegség természetesen szakszerű orvosi kezelést igényel. Aki a terápia kiegészítésére bojtorjánt szeretne használni, beszélje meg orvosával.

A bojtorján – eddig nem teljesen tisztázott – méregtelenítő hatással is rendelkezik. Néhány ismert, toxikus anyaggal etetett kísérleti állatnak bojtorjánt adtak, amely a vizsgált esetekben detoxikáló hatást fejtett ki. Reméljük, a tudósok is a bojtorján szívósságával folytatják további kutatásaikat.

Bojtorjánreceptek

Ha orvosunk beleegyezik, a bojtorjánt rákterápia kiegészítőjeként is használhatjuk.

Főzetet vagy tinktúrát alkalmazhatunk kiegészítő kezelésként húgyúti fertőzések és gonorrhoea esetén is.

Főzet készítéséhez tegyünk egy teáskanál bojtorjángyökeret 3 csésze vízbe, és 30 percig főzzük. Hűtés után 3 csészével fogyasszunk naponta. A főzetnek a zeller gyökeréhez hasonló, édeskés íze van.

Tinktúrából fél-egy teáskanálnyit fogyasszunk, naponta legfeljebb háromszor.

Kétévesnél fiatalabb gyermeknek ne adjunk bojtorjánt. Nagyobb gyermekek, illetve 65 évesnél idősebbek kezdetben kisebb töménységűt használjanak, s csak szükség esetén térjenek át a töményebb készítményekre.

Amire vigyáznunk kell:

A biztonság érdekében megbízható helyről származó bojtorjánt használjunk!

A Toxicology of Botanical Medicines (Növényi Gyógyszerek Méregtana) a bojtorjánt méhstimulálóként határozza meg. Áldott állapotban lévő hölgyek ezért ne használják! Az általában ajánlott dózisokban – a terhes, illetve szoptató nők kivételével – valamennyi felnőtt számára biztonságosnak tekinthető. Gyógyszermennyiségnyit csak az orvossal megbeszélve használjuk. Ha kisebb rosszullétet, gyomorfájást vagy hasmenést észlelünk, használjunk kevesebbet vagy hagyjuk abba a használatát. Tudassuk az orvossal, ha bármilyen kellemetlen hatást tapasztalunk, vagy a tünetek nem javulnak jelentősen két héten belül.

Gyógyszer a gyökérben

A bojtorján gyógyító gyökerének kérge barna, belseje fehér és szivacsos, amely a szárítás során megkeményedik. Törzse többágú, levelei tojás alakúak. Minden ága szúrós virágban végződik, amely tulajdonképpen sok kis bíborszínű virág összessége. Ez a szúrós virág tapad bele mindenbe. Tavasszal magról könnyen vethető a bojtorján. A palántákat 15 cm-es távolságra egyeljük ki. Kedveli a nedves, tápdús, mélyen művelt talajt és a teljes napfényt, de megél más talajon is. Több kertész a talaj lazítására faforgácsot és fűrészport kever a bojtorján ágyásaiba. A laza talajból könnyebben szedhetők a mélyre nyúló gyökerek. Konyhakertben nem javasoljuk. Gyökerek az első év őszén vagy a második év tavaszán szedhetők.

-Németh Ágnes-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top