Gyógyító teák a gyomornak

2009. 03. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A borsmenta - Mentha piperita

Egyik legrégebbi gyógynövényünk, fodormenta néven is ismerhető. Hazája valószínűleg a Távol-Kelet, a legősibb kínai füves könyvekben is találunk utalást a hatására. Időszámításunk előtt mintegy ezerkétszáz évvel már termesztették Egyiptomban. Később a kolostorok kertjének kedvelt növénye volt, innen terjedt el a vidéki kertekbe.

A magyar népi orvoslás szélgörcs, gyomorbaj és étvágytalanság ellen alkalmazza. Drogként, gyógyításra a levelét használjuk, ez 0,8-1,0 % illóolajat, 5-10 % cseranyagot, keserű anyagot tartalmaz. Az illóolaj 50-60%-a mentol, de egyes fajokban a 90 %-ot is elérheti.

A borsmenta főbb hatásai: érzésteleníti a gyomor nyálkahártyáját, ezért jó hányinger, és hányás ellen. Egy kávéskanálnyi száraz borsosmenta-levelet 1-2 deci vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Hányinger, hányás esetén hidegen, kortyonként kell inni. Áldott állapotban lévő kismamák is nyugodtan fogyaszthatják. Fokozza a nyál, és epetermelést, epe hajtó hatású. A renyhén összehúzódó, az epét rendszertelenül ürítő epehólyagot összehúzódásra és szabályos ürítésre serkenti, megszünteti a pangást és a kőképződést.

Erjedésellenes hatásának köszönhetően kedvezően hat erjedéses diszpepsziában emésztési zavarokban. A kamillához hasonlóan még görcsoldó, gyulladáscsökkentő és szélhajtó. E hatások többsége a mentolnak köszönhető, de a mentol- vagy illóolaj-készítmény jóval gyengébben hat, mint a teljes borsmenta drog.

Javasolt alkalmazása: heveny és idült gyomorhurutban, idült epeút és epehólyag gyulladásban, epekőbetegségben, idült hasnyálmirigy-gyulladásban, a gyomorban, belekben fennálló erjedéses emésztési zavar esetén a fenti módon elkészítve, de melegen, fogyasztva, valamint teakeverékekben.

A borsmenta teájának állandó élvezete kedvezőtlen hatással van a szívre. 8-12 napos kúra után tartsunk egy hetes szünetet, majd ismét folytassuk a kúrát, ha még szükséges.

A citromfű - Melissa officinalis

Nyugtat és görcsöt old. Ideges gyomorpanaszokra való. A kamilláénál és a borsmentáénál gyengébb a görcsoldó hatása. Szélhajtó is. A gyomorbajok ideges formáinak gyakorisága miatt igen nagy az alkalmazási területe. Célszerű borsmentával társítani, mert annak hiányzó nyugtató hatását kiegészíti. Két kávéskanálnyi citromfű levelet forrázzuk le két deci vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig, s kortyonként, lassan igyuk meg.

A kamilla, a borsmenta, valamint a citromfű heveny és idült gyomorhurutokban egyaránt alkalmazhatók. Az idült gyomorhurut tünetei: puffadás, étvágytalanság, émelygés, hányinger, hányás, (üres gyomorra, pl. reggel) teltségérzés, gyomortáji nyomásérzés, fájdalométkezés után, vagy éhgyomorra, gyomorégés, fejfájás, lepedékes, bevont nyelv.

Kiváltó ok lehet: lelki hatás, (bánat, csalódás, szorongás), húsos-zsíros étrend, sok édesség fogyasztása. Gyakori a gyógyszer okozta gyomorhurut. Nem ritkán kísérik gyomorpanaszok az epebajt, epekőbetegséget is.

A gyógytea kúrával a fokozott savképzés csökkenthető, a gyulladás megszüntethető, elérhet a görcs oldása, valamint szélhajtás, általános tonizálás, erősítés. Ezeknek a céloknak a keserű-anyagot tartalmazó gyógynövények felelnek meg legjobban, közöttük az ezerjófű áll az élen.

Kapcsolódó anyagok:



Szerző

donna.hu



Scroll to Top