Gyorsulj fel egy tutti-fruttival!

2009. 09. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Japánból származnak a „gyorsító italok”, ahol egy gyógyszergyártó cég készítette először alkalmazottai számára a teljesítményfokozás érdekében, még a ’60-as években. Néhány országban betiltották, arra hivatkozva, hogy egészségkárosító hatása van, bár ez még nem bizonyított. Ettől függetlenül sokan túlzásba viszik fogyasztását, mely nemcsak az egészséget, de a pénztárcát sem kíméli.

Az energiaitalok kb. 80 mg koffeint tartalmaznak – ami két csésze kávénak felel meg –, viszont a többi összetevője miatt tovább tart a hatása, mint a rendszeres kávézásnak. Az éber állapot elérésében még a magas cukortartalma is segít, bár szinte mindegyiknek cukormentes változata is létezik, ezért valószínű ezeknek nincsen olyan erős élénkítő hatásuk. Az összetevők együttes „munkájának” köszönhetjük a felpezsdült érzést, hiszen a koffeintől megnő a véráramlás, a cukortartalomtól viszont több oxigén és vér jut az agyba. Szinte mindben megtalálható a taurin és a guarana is, melyek a tápanyagfelvételt és az energiaellátást biztosítják. A dobozon feltüntetett különféle vitaminok is csak energiát szolgáltatnak, és nem az egészségünk érdekében kerültek bele. Mivel mindegyiket szénsavval dúsítják, így gyorsabban felszívódik a szervezetben és szinte azonnal érezhető a hatása.

Nagymennyiségben heves szívdobogáshoz és kellemetlenül felpörgött állapothoz vezethet fogyasztásuk, de émelygést, depressziót, fej- és gyomorfájást is okozhatnak. Napi rendszerességű használata káros lehet, hiszen megemeli a pulzusszámot, károsítja májunkat és szívünket. Vízhajtó hatású, ezért folyamatos mozgással fokozottabbá válik az izzadás és a vizeletürítés, ezzel kiszáradáshoz vezethet túlzásba vitt fogyasztása.

A fejletlen szervezetben is hatalmas károkat okozhat, így 14-16 éven aluli gyermekeknél tiltani kellene a használatát, hiszen befolyásolja a kialakulóban lévő hormonrendszerüket, valamint agresszívvá és ingerlékenyebbé válhatnak tőle. Felelőtlen szülők bátran adják gyermeküknek szomjoltás gyanánt, miközben a folyadékveszteség pótlására alkalmatlanok. Sokan tévesen az energiaitalok családjába sorolják az „izotóniás”, vagyis a sportitalokat is. Ezeket kifejezetten sportolóknak fejlesztették ki, hogy a szervezet által elhasznált folyadékot és ásványi anyagokat pótolni tudják az edzések során. Emellett újabban teret hódítanak a „bio energiaitalok” is, melyek igaz nem tartalmazzak szintetikus anyagokat, tartósítószert, vagy színezékeket – mint hagyományos társaik –, de nagyon drágák, bár állítólag egészségesek. Már a koktéllapokon is szerepelnek az energiaitalok, mint a „long drinkek” egyik népszerű összetevője, hisz elég az alkoholt felönteni egy dobozzal, és kész is a koktélszerűség. Előnyösnek tűnhet, hogy a „sárga csoda” nemcsak elfedi az alkohol esetleges mellékízét, de a felpörgött állapotban a fogyasztója észre sem veszi, hogy mennyi szesz csúszott már le a torkán, így nagyobb a valószínűsége az alkoholmérgezésnek. Mindezek után nekünk kell eldönteni, hogy érdemes-e ilyen mű dolgokkal károsítani szervezetünket, vagy egyszerűen lazítunk egy kicsit, és kialusszuk magunkat egy dolgos nap után.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top