Győzd le az izomlázat: házi módszerek

2010. 07. 26.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.
       

Ha elhanyagolod önmagad, és testedet nem tartod fitten, azzal árthatsz az egészségednek. A testedet és az izomzatodat formában kell tartanod. Ez problémákat is hozhat magával, történetesen az izomlázat. Ezt házi szerekkel könnyen lehet oldani. Ha egy kiadós túra után hazaérkeztél, vagy két órát kocogtál, a következő reggelig valószínűleg nagyon jól érzed magad. Ám másnap reggel esetleg úgy ébredsz, mint akit kerékbe törtek. Alig tudsz mozogni, még az is fáj, ha nevetsz, és az is húzódik, ha tüsszentened kell. A felső combod, a vádlid, hasizmaid, mindened, amit a mozgáshoz használtál, fáj. Egy teljesen természetes izomlázad van.

   Kevesen tűzik ki célul ezt az izomtömeget... Most nem szabad kímélned magad, nem szabad nyafognod, és kényeskedve megadnod magad az izomláznak. Ne is morfondírozz azon, hogy a sport nem az igazi, éppen ellenkezőleg! A sport és a mozgás fontos, a megfelelő mértéken múlik minden. Még hosszú éve sportoló emberek sincsenek védve az izomláz ellen.

Talán az alábbi tanácsok közül valamelyik neked is segíthet, az izomláz leküzdésében.

Nézzük, milyen házi szerekkel kezelheted az izomlázadat!

Fontos, hogy a fájó izmokat bedörzsöld. Erre a legalkalmasabb az árnika tinktúra. Bedörzsölheted csúzfűolajjal is. A többszöri sósborszeszes bedörzsölés is ugyanannyit ér, mintha az ázsiai tigrisbalzsammal dörzsölnéd be izmaidat.

Borogathatod a fájó izmaidat ecetbe mártott pamutkendővel is.

A fájó izmoknak használ a meleg. Vegyél egy jó meleg rozmaringolajos fürdőt. Ha van a közeledben ilyen, ússz egyet a termálfürdőben, de ne maradj benne 30 percnél többet.

A szaunázás is igen hasznos ilyenkor.

Szerezz be egy természetes sörtékből készült kefét. Kezdd el a masszírozást a jobb lábfejed tetején körző mozdulatokkal. Haladj a talpadon át a felső combodon keresztül a fenekedig, ezt ismételd meg a bal lábadon is. Ezután a jobb kézfejed külső oldalától a belső oldalán át a karodon felfelé. Utána ismételd meg ugyanezt a bal karodon. Utoljára masszírozd a vállaidat, a tarkódat és a hátadat.

Jó masszázsolajat készíthetsz 8-10 csepp teafaolajból, egy evőkanál olíva- vagy avokádóolajból. Ezt a keveréket masszírozd be a végtagjaidba, ezzel megelőzheted az izomlázat.

Egyél friss burgonya- vagy zöldséglevest és szopogass citromkarikákat, mielőtt sportolni indulnál. Vegyél be magnéziumot. Elsősegélyként egyél banánt.

Egy teáskanál szárított árvácskalevelet önts fel egy csésze hideg vízzel, hagyd 8 órán át ázni, majd szűrd le. Egy teáskanál százszorszép és egy teáskanál százszorszép keverékét főzd 10 percen át, majd szűrd le. Ebből igyál naponta három csészével melegen.

Minimális terhelés mellett végezd ugyanazokat a mozdulatokat, mint amelyek az izomlázat kiváltották. Vigyázz, erős izomláz után feltétlenül tarts több napos tréning szünetet.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top