Gyűrűfű, ahol megáll az idő…

2010. 06. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Gyűrűfű már a nevében is különleges. Olyan hely, ahol a pihenni vágyó nyugalmat talál és a természet közelségét érezve kikapcsolódhat, feltöltődhet.

A csend, a tiszta levegő és a forrásvíz egy kicsit más világba repíti az idelátogatót, ahol a kirándulások és lovaglások alkalmával felfedezheti a táj szépségét. A nyári séták után a vályogházak hűs levegője fogadja a fáradt vándort, ahol a technika csodáitól távol élvezheti a gondtalan pihenést.

 

Gyűrűfű, hazánk első ökofaluja Baranya-megyében, Dél-Zselic csodaszép lankái között fekszik. A kis település nagy múltra tekint vissza, nevét 1332-ből származó írásos források is említik. Az 1970-es években teljesen elnéptelenedett. A 90-es évek közepén néhány család ismét rátalált a kis falura a városi életforma, a rohanó világ elől menekülve, és ezzel a kihalt falu újjászületett, jelenleg 7 család lakja. Takarékos és környezettudatos életvitelük példaértékű. A házak csak természetes anyagból épülnek (vályog, kő, fa stb.), nádágyas szennyvíztisztítóval. A fűtés fával, napenergiával biztosított, a csapadékvizet ciszternákba gyűjtik. Vegyszermentes állattartást és növénytermesztést folytatnak, háztartásvezetésükben is ez az elv dominál. A faluban kecske- és tehéntejből biotermékeket állítanak elő, melyet az odalátogatók megkóstolhatnak, megvásárolhatnak.

A környék az aktív pihenőknek is kedvez, hiszen a látnivalókat nagyobb túra keretein belül is megcsodálhatják. A természetvédelmi területen 200 éves bükk- és tölgyfák alatt sétálva meglátogathatják az Isten-kút forrást, a 11. századi földvárat is, de akár még vegyes nyájjal is találkozhatnak, amelyben a kecske, tehén és szürkemarha egyaránt megtalálható.

 

A környék látnivalói között szerepel az ibafalvai Pipamúzeum 6 km-re a falutól, az almáskeresztúri Johe galéria 4 km-re, a szigetvári vár és a Zrínyi-Szulejmán emlékmű 35 km-re, az abaligeti cseppkőbarlang és Denevér múzeum 20 km-re, az Orfűi-tó 25 km és Pécs 35 km-re található.

Aki nem szeretné a környékbeli nevezetességet végigjárni, viszont szívesen megismerkedne Gyűrűfű múltjával, jelenével és természeti kincseivel, az végigjárhatja a 2,7 km hosszú Szent László tanösvényt, ahol több tábla segítségével kaphat ezekről információt.  A táblák egyik oldala az érdeklődő felnőtteknek szól, míg másik oldala képekkel, játékos feladványokkal a gyerekeket szórakoztatja.

Gyűrűfű igazi gyöngyszeme Magyarországnak. Olyan hely, ahol rátalálhatunk a nyugalomra és a harmóniára, és ezekkel feltöltődve térhetünk ismét vissza a mindennapokba.

A faluról, a szolgáltatásokról és a szálláslehetőségekről a település honlapján, ITT kaphatnak bővebb információt.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top