Habos-barackos sütemény

2010. 09. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók:

50 dkg liszt 1 margarin 4 db tojás 10 dkg cukor a tésztába 15 dkg cukor a tojáshabba 1 kispoharas tejföl fél csomag sütőpor csipet só 5 darab  közepes nagyságú őszibarack őrölt fahéj zsemlemorzsa, darált dió, darált keksz

Elkészítés:

A lisztet elmorzsolom a margarinnal, majd hozzáadom a 4 tojás sárgáját, a tejfölt, 10 dkg cukrot, a sütőport és egy csipetnyi sót. Majd az alkotókat összegyúrom. Ezután a tojásfehérjéből kemény habot verek fel a 15 dkg cukorral, majd az őszibarackokat meghámozom és felszeletelem. Következő lépésben a tészta kétharmadát kinyújtom, kb. 3-4 mm vastagságúra és a tepsi aljára helyezem, amit vajas tészta lévén nem kell zsírozni és lisztezni. Mielőtt a töltelék rákerül a tésztára, az alsó lapot megszórom zsemlemorzsával, darált dióval, darált keksszel vagy babapiskóta-morzsával.(Kinek mi van éppen otthon). A tészta alját villával megszurkálom, majd az őszibarackszeleteket szépen elosztom az alsó lapon, és  kevés őrölt fahéjjal megszórom. Következő lépésben a felvert tojáshabot rákenem az őszibarackokra és  a tésztamaradék kinyújtott felét is ráteszem, amit szintén villával megszurkálok. Előmelegített sütőben, mérsékelt hőmérsékleten, 170-180 fokon aranybarnára sütöm.  Én villanytűzhely sütőjében sütöttem, 300 fokon előmelegítve, 180 fokra mérsékelve, 30-40 perc a sütési idő. Fogyasztáskor a tetejét megszórhatjuk porcukorral.  

A tepsi mérete, amit használtam: 37x26x6 cm volt. Természetesen ezt a süteményt még más gyümölccsel is lehet készíteni, úgy mint meggy, sáragabarack, alma, szilva, a lényeg azon van, hogy ne legyen nagyon leveses, mert nyersen maradhat tőle a tészta. Ha a felhasznált gyümölcs esetleg nem elég édes, a tésztára rakáskor ízlés szerint cukrozható. 

Jó étvágyat és jó sütőt kívánok!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top