Hátborzongató hang az éjszakában

2009. 03. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A szürke farkas talán a legnagyobb területen elterjedt szárazföldi ragadozó. Észak-Amerika és Eurázsia északi területeinek meghatározó csúcsragadozója, de megtalálhatjuk képviselőit Közép-Amerikában, Észak-Afrikában és Dél-Ázsiában is.

Európában – ezen belül a Kárpát-medencében is – csak szigetszerű populációi élnek. A hazai farkasállományt az ország nagy részéről kiirtották, a XX. század során csak szórványos előfordulásait regisztrálták a Dunántúl és a Duna-Tisza köze déli részéről, valamint az Északi-középhegység Mátrától keletre eső területéről.

Szerencsére ma már Magyarországon is fokozottan védett, eszmei értéke 250 000 Ft. A farkasokat, akik a mai kutyák ősei, sok legenda és történet veszi körül. Több írót is megihletett a farkasok különlegessége, misztikussága, gondoljunk csak Fehér Agyarra. De a farkas megjelenik a magyar mesékben is, mint a Piroska és a farkas, vagy a Három kismalac történetében. Az indiánok kultúrájának is része a farkasok legendája. Úgy tartották az őseik farkasokban is újjászülethetnek.

Mi magyarok sem állunk távol a farkasoktól. Sok szólásunkban, népi hagyományunkban vannak jelen a farkas motívumok. „Farkas ha koplal is, nem cserélne mégis, a kalmárok ebével. Ebnek van lánc nyakán, kötve szekér farkán, Noha lakik jó lével. Farkas úr magának, örül szabadságnak, Ritkán ütik vesszővel.” Egy régi magyar példabeszéd is a farkasok pártját fogta. De nem csak minket, magyarokat nyűgözött le a farkas.

Sok helyen azt gondolták, maga az ördög jár odakint farkas képében, főleg a temetőkben, hogy kikaparja és felfalja a halottakat. Egy német legenda szerint a farkast az ördög teremtette kőből, fatörzsből, gyökerekből és mindenféle piszkos dologból. Normandiában azt tartották, hogy farkasnak álcázott ördögök kísértenek a temetőkben. A finnek szerint a megkereszteletlen gyerekekből mind farkasok lesznek a haláluk után. Németországban úgy tudták, hogy a boszorkányok farkasokon lovagolnak. Lotharingiában az ördög farkas képében lakomázott velük.

 

Egy francia papot farkassá változtattak, csak a fehér gallérja maradt meg; arról ismerték fel. Még a navaho és más amerikai indiánok is azt hitték, az emberek farkas-alakban gyakorolják a boszorkányságot. Amikor a lettek farkasüvöltést hallottak, azt mondták, „Vigyázz, lehet, hogy egy ragana (boszorkány) jár odakint.” Másutt védő amulettként kifúrt farkasfogat viseltek, vagy a farkasfogat a párnájuk alá tették. Spanyolországban farkasbőr darabbal hárították el a szemmel verést, néhol azt hitték, ez a bőr elűzi a legyeket a házból.

A farkasember egy legendás lény, ami a farkasokhoz fűződő babonákból és történetekből alakult ki. Sokan úgy gondolták, hogy farkasembernek születni kell, például egy bizonyos holdfázisban vagy csillagállásnál. Mások kitartottak amellett, hogy valaki véletlenül válik farkasemberré, mondjuk, iszik egy folyóból, amelyből előzőleg egy farkascsorda ivott.

Mint láthatjuk, rengeteg legenda, történet él erről a gyönyörű és intelligens ragadozóról. Ám ennek ellenére, Európában kevesebb, mint 25 000 példánya él. Állományai csökkentésért az ember a felelős. A farkas által okozott károkozásokat általában eltúlozzák. Bár a faj az Európai Unióban védett, az egyes országok jogi szabályozásában a korlátozás nélküli vadászattól a teljes védelemig minden megtalálható. De sokkal másabb világban élnénk, ha nem lennének a misztikus farkasok. Ennek a jegyében tehát a március a szürke farkasé!

Kapcsolódó anyagok:

$$2732$$

$$2464$$

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top