Hatsepszut, a fáraónő

2011. 01. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az egyetlen olyan fáraónő, aki saját jogon uralkodhatott az ókori Egyiptomon. Uralkodása aranykorként él az egyiptomi népek történelmében, legendák sora övezi életét és halálát, de mióta 2007-ben megtalálták a múmiáját, a találgatásokból lassan körvonalazódik, milyen is lehetett az első fáraónő valójában.

Szinte véletlennek mondható, hogy Hatsepszut trónra kerülhetett. Nagyapja, I. Amenhotep (1525-1504) nem rendelkezett fiúörökössel, ezért vejét, Hatsepszut apját, I. Thotmeszt  (1504-1492) nevezte ki utódául.  Neki azonban eszébe sem jutott leányát megnevezni örököséül, hiába ő volt az egyetlen, aki Thotmesz ( sok helyen Thutmózisz) főfeleségétől született, így jogot gyakorolhatott volna a trónra.

Helyette háreméből kiválasztotta egyik fiát, aki III. Thotmesz néven örököse lett. Hogy az esetleges viszályoknak elejét vegyék, a féltestvéreket inkább összeházasították.

Ami bizonyos, hogy a fiatal feleség gyorsan maga mellé állította az Amon papságot, akik a kor legnagyobb vallási és világi hatalmát jelentették az ókori Egyiptomban. A jelek szerint ők bizonyították, hogy Amenhotep maga nevezte ki Hatsepszutot, cserébe pedig jelentős földadományokat és egyéb kiváltságokat kaptak, még az orákulumválasztás is visszakerült az ő jogkörükbe.

Nagyszabású terveit nem volt könnyű véghezvinni, hiszen bár magát jogos örökösnek nevezte, nőként csupán „Isteni Feleség”, vagyis II. Thotmesz főfelesége volt, se több, se kevesebb. Mivel ő is, mint édesanyja, csupán egy hercegnőt tudott adni férjének, Jahmesz-Noferarit, így férje utódja a királyi háremből kellett hogy kikerüljön. Szerencséjére a királynak kikiáltott III. Thotmesz csupán öt éves volt, így Hatsepszut először régensként, majd kis ügyeskedés révén i. e. 1473-ban már fáraóként tündökölhetett, ahogy eleve eltervezte.

Erős kézzel uralkodott, olyannyira, hogy sokszor azzal a „keggyel” illették tanácsnokai, hogy férfiként beszéltek vele, sőt még ábrázolásai között is sokszor előfordult, hogy a tekintély jelképével, hosszú, egyenes szakállal ábrázolták őt.

Rövid időn belül igen kedvelt uralkodóvá vált. Befejezte apja hódításait és kiterjesztette a birodalom határait. Hatsepszut úgy ábrázoltatta magát templomain, mint aki magától a nagy Amenhoteptől, sőt, néhol magától Amon istentől kapta a jogot az uralkodásra. Ezzel a nép körében is megszilárdította hatalmát, hiszen bizonyságot adott róla, hogy a hatalma az istenektől származik.

Új kereskedelmi útvonalakat épített ki, melyek közül sok a kifejezetten luxustermékeknek számító áruk szállítására volt alkalmas. Nagyszabású építkezésekbe kezdett, egyik leghíresebb temploma a Deir el-Bahari templom, mely arról híres, hogy rengeteg királyi holttestet mentettek ide a rablók karmai elől.  Emellett természetesen még számos szentély és restauráció fűződik a nevéhez, köztük olyan nagy munkálatok is, mint a Karnaki templom déli bejárata.

22 évnyi uralkodást követően III. Thotmesz puccsal eltávolította a fáraónőt a trónról, de a dokumentumok szerint csupán házi őrizetbe kényszerítette, nem ölte meg nevelőanyját. A nemrég előkerült múmiája azonban választ adott rá, hogy a fáraónő miért halt meg röviddel a trón elhagyása után. A kutatók arra gyanakodnak, hogy csontrákja lehetett és végül ez végzett vele.  Apja mellé temették, igen díszes sírhelyre, melyet még életében ő maga építtetett.

Halála után nevelt fia megparancsolta, hogy nevét és alakját minden falfestményről távolítsák el, így évszázadokon át alig tudott róla valamit a történelem. Uralkodása azonban akkora nyomott hagyott Egyiptom történelmében, hogy neve kitörölhetetlennek bizonyult az emberek elmékezetéből. Egy olyan korban uralkodott 22 éven át, amikor az emberek várható átlagos élettartama alig haladta meg a 35 évet. Az egyiptomiak máig felnéznek rá és temploma is az egyik legkeresettebb túristalátványosság a világon.

A történelmi személyeket bemutató cikksorozat további részei:

Sissi, a magyarok királynője

Nagy Katalin cárnő valódi élete

Madame de Pompadour a leghíresebb szerető

VIII. Henrik, egy rossz hírű király - I.rész

VIII. Henrik, egy rossz hírű király - II.rész



Szerző

donna.hu



Scroll to Top