Vegetáriánus étrenddel lehet fogyni?

2011. 01. 12.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Egyre nagyobb érdeklődés kíséri a vegetáriánus életmódot Magyarországon is. A húsmentes táplálkozás kezd divattá válni, már a legtöbb gyorsétterem kínálatában is megtalálható a vegaburger, úgyszintén a szójatej.

A gyorséttermi láncoknak csakúgy, mint a magyar konyhának, egyszerűen alkalmazkodniuk kell az új kihívásokhoz és az egyre növekvő fogyasztói igényekhez, hogy a vendégnek ne lehessen panasza se a kiszolgálás, se a választék tekintetében. Teret hódít a vegetarianizmus. De vajon miért dönt valaki úgy, hogy lemond a húsos étkekről?

Számos megfontolásból állhat át valaki a vegák táborába, például egyfajta tiltakozásként. Ezzel szeretné megóvni szőrös vagy tollas kis barátainkat. Mások úgy vélik, a vegetáriánus táplálkozás szimplán egészségesebb, ill. a hosszú élet egyik titka. Megint mások meg vannak győződve arról, hogy ha végleg eltörlik a húsételeket az étlapjukról, végre megszabadulnak fölös kilóiktól. Vajon mi az igazság?

Köztudott, a magukat vegetáriusoknak vallók ma már 3 különböző kategóriába sorolhatók attól függően, hogy milyen mértékben mondtak le a húsról és a hússzármazékokról:

- Lakto-ovo-vegetáriánus: A vegák többsége ide tartozik. Ők csak húst és halat nem fogyasztanak. A tojás és a tejtermékek még szerepelnek az étlapjukon.

- Lakto-vegetáriánus: A lakto-ovo-vegetáriánusokhoz hasonlóan kizárták a húst étrendjükből, plusz a tojást is.

- Vegetáriánus: az igazi vegák nemcsak a húst, hanem mindenféle állati alapanyagot, terméket elvetnek. Se a tojás, se a tejtermékek nem jöhetnek szóba. A magukat vegetáriánusnak mondók csupán egyharmada sorolható ebbe a típusba.

Egy nemrégiben elvégzett amerikai közvélemény-kutatás alapján a vegetáriánusok több mint 70%-a pusztán morális okokból zárja ki a húst az életéből. Viszont a válaszadók maradékának jelentős hányada abban reménykedik, hogy így majd elérheti hőn vágyott célját, a tökéletes alakot. Sokan ezzel az indokkal vágnak bele a könnyűnek nem igazán nevezhető életvitelbe, s megannyi próbálkozónak bele is törik a bicskája. A fogyás viszont nem feltétlenül van összefüggésben a hús elhagyásával. Sőt, a felmérés alapján inkább számottevő a vegetáriánus étrendre átálltak között az elhízás. Ennek az a magyarázata, hogy a vegák a húst olyan ételekkel váltották fel, melyek sok szénhidrátot vagy keményítőt tartalmaznak, s ezek az igazán veszélyes összetevők a kilók tekintetében. A legtöbben tisztában vagyunk vele, különösen mi, hölgyek, hogy a kenyérnek és egy nagy tányér bolognai tésztának már a látványától is képesek vagyunk hízni. Nos, valóban aggodalomra ad okot a vegetáriánus táplálkozás, amennyiben rosszul megválasztott ételekkel helyettesítjük a húst. Ráadásul pótolnunk kell a fehérjét tejtermékekből, szójából, tojásból és hüvelyesekből. Az elhízás mellett gyakori probléma a vegák körében a vérszegénység is, melynek egyik okozója lehet a vashiány (hisz fő forrása a hús).

Egészségtelen lenne a vegetáriánus életmód? Csupán akkor, ha nem fogyasztunk a hús helyett elegendő más fehérjeforrást. Továbbá ügyeljünk arra is, hogy ne vigyünk be a szervezetbe lényegesen több szénhidrátot és keményítőt (például együnk teljes kiőrlésű lisztből készült pékárut). Mindenképp számolni kell a hús elhagyása miatt fellépő esetleges vitaminhiánnyal is: ezeket pótolnunk kell, ha a táplálkozással nem sikerül, akkor kapszulák, tabletták formájában. Így a húsmentes táplálkozás akár még egészségesebb is lehet, hisz csökkenhet a vérnyomásunk, valamint a vastagbélrák és cukorbetegség kialakulásának kockázata.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top