Hidegben a bőr

2009. 03. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A bőrünk helyes ápolása nagyon fontos. Ehhez tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen a bőrtípusunk és azzal is, hogy az évszaknak megfelelően mi a megfelelő mód az ápolásra. Télen a bőrünk jóval több gondoskodást igényel, mint mondjuk tavasszal vagy nyáron. De hogyan is védjük hidegben? Íme rá néhány hasznos tipp!

Télen több tényező veszélyezteti bőrünk egészségét: ha kint hideg van bent pedig meleg, így nagy a hőmérséklet ingadozása. A fűtött szoba száraz levegője és a téli hideg levegő alacsony páratartalmának szárító hatása miatt; továbbá a tény, hogy nyolc celsius fok alatt a bőr természetes védőtakarója nem képes a megfelelő védőréteg újratermelésére. Ilyenkor különösen a száraz, érzékeny bőrűek szenvednek.

Testrészeink közül pedig leginkább az arc az, ami leginkább ki van téve az időjárás viszontagságainak. Kezeinket legalább megvédi a kesztyű, persze, ha nem felejtjük felhúzni őket. A hideg persze csak egy tényező, de az ilyenkor is használatos szappanok és egyéb készítmények még tovább károsíthatják a bőrt. Így tehát télen a legnagyobb a valószínűsége a bőr kiszáradásának. A környezeti szárazságtól a bőr víztartalma nagymértékben csökken. Ez egyrészt megfelelő kozmetikumok használatával, másrészt a belső terek levegőjének megfelelő összetételével kezelhető. A hideg hónapokban mindenképp alkoholmentes arctisztítót kell használni, hiszen az alkohol nagyon szárítja a bőrt. Szintén fontos tudni, hogy télen a zsírfélékből (faggyú, verejték) a szokásosnál kevesebb termelődik, a nyáron fénylő bőr normalizálódik. A szárazabb bőr azonban zsírosabb krémet kíván. A téli hidegtől és a széltől a többszörösen telített zsírokban gazdag olajok és viaszok képesek megvédeni a bőrt. Ezeket mindenképp érdemes magunkra kenni, mielőtt a szabadba megyünk.

A már kiszáradt bőrt este, lefekvés előtt, illetve mosogatás után mindenképp krémezzük be. Fontos azonban, hogy nappal kerüljük el a magas víztartalmú krémek használatát, sőt, fagyos időben ezeket tilos használni.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top