Híres nők

2009. 03. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az első kérdésre nem olyan nehéz felelni. Miért kevés híres nőt ismerünk? Egyrészt, mert a nőket mindig is jobban lefoglalta a családi fészek körüli munkálkodás, a gyerekszülés, az otthonteremtés. Ne feledjük, hogy évszázadokon keresztül a várható élettartam 40 év körül volt, vagyis egy nő, aki folyamatosan gyermekeket szült, nem igazán valósíthatta meg önmagát. Egyszerűen nem volt rá ideje. A másik ok, hogy a nők sokáig nem tanulhattak. Márpedig megfelelő képzés és végzettség nélkül bizony igen nehéz valami kiugrót, nagyszerűt alkotni. S ha egy nőt mindezek ellenére hajtotta az akarata, még mindig ott volt az utolsó fal: a férfiak. Akik nem akarták beengedni őket a saját világukba.

Néhányan mégis kitörtek ebből a nőket körbevevő „homályból”. Alkottak, gondolkodtak, cselekedtek, és ezzel beírták magukat a történelemkönyvek lapjaira. Mi lehet a titkuk?

Ha Sisi császárnéra vagy más rangos uralkodónőkre gondolunk, könnyen úgy vélhetnénk, hogy a jó származás, a szerencse juttat egyes nőket főszerephez. Ám ez nem teljesen igaz, hiszen a királyoknak mindig voltak feleségeik – és szeretőik is többnyire –, mégis a legtöbbjük nevére ma már senki nem emlékezik. Szent Johanna azonban nem volt főúri dáma, és igazán szerencsésnek sem nevezhetjük – az ő életét mégis mindenki ismeri.

Bármely területen is dolgozott egy nő, egy közös van a híressé vált asszonyok csoportjában: mindig lázadtak a szokások ellen, mindig harcoltak azért, hogy akaratuk, elképzeléseik érvényesülhessenek. Nem hagyták, hogy a női szerepek börtönébe raboskodjanak, valami újat akartak és mertek tenni. Amikor feljutottak a csúcsra – még életükben, vagy haláluk után –, s nevüket, sorsukat megismerték mások is, egy csapásra példaképpé váltak, s az általuk kikövezet útra egyre több asszony merészkedett rá.

Nem lehet azt mondani, hogy ezek a híres nők hibátlanok és tökéletesek lettek volna. Mindannyiunknak vannak gyengeségei, s a tetteink sem mindig makulátlanok. Így nevezetes asszonyainkat is sok vád érte, és éri ma is, s ez a kritika nem alaptalan.

Az Ajándék.hu oldal nőnapi különszámában új sorozatot indítunk, amelyben híres asszonyok élettörténetét meséljük el. Ezek legtöbbjét az olvasók nagy része feltehetően jól ismeri – ki nem tudna szinte mindent Lady Diana életéről és haláláról? –, ám érdemes így nőnap előtt még egyszer felidézni sorsukat, friss fejjel átgondolni életüket és tetteiket. S elgondolkozni azon, hogy vajon mi, hétköznapi nők, mennyire merünk kiállni önmagunkért, szabadságunkért, vágyainkért?

Az oldal elérhető: Ajándék.hu

Kapcsolódó anyagok:

$$2801$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top