Híresek, gazdagok és halottak

2009. 07. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Vincent van Gogh azok közé a művészek közé tartozott, akiket csak haláluk után ismertek el. Ma már viszont ritka dolog a posztumusz hírnév. Ha valakit egyáltalán nem karol fel a média, akkor az sem javít a helyzetén, hogyha távozik az élők soraiból. Azonban, ha egy kicsit is értékelnek valakit, akkor híresebb is lehet, mint volt. Ez történt a tavaly jobblétre szenderült Heath Ledgerrel is. Már a halála után 9 hónappal, a harmadik legjobban kereső halottnak számított a maga húszmillió dolláros vagyonával.

 

Vannak, akiknek a haláluk után is jut szerep egy-egy reklámfilmben vagy plakáton. Például pár éve történt meg, hogy egy népszerű bakancsgyártó cég óriásplakátjain a mennyországban unatkozó, halott rocksztárokat szerepeltetett, ahogy még mindig kedvenc bakancsaikat viselték. A kampányban annak ellenére „szerepelt” Kurt Cobain – aki a Nirvana fontembere volt – hogy felsége és egyben örököse, Courtney Love erről csak a megjelent kampányból értesült.

De a technika segítségével már Fred Astaire is ajánlott porszívót az amerikai háziasszonyoknak. A lánya levélben adott szót nemtetszésének, szerinte ugyanis ezzel eladták apját az ördögnek. A hasonlat helytálló volt, ugyanis a reklámozott porszívót Dirt Devil (Piszok Ördög) névre keresztelték. Sajnos ilyen történetek mellett nem könnyű elhinni, hogy a reklámozókat nem a haszonszerzés, hanem a tisztelet motiválja.

Egy híresség halála akár más szemszögbe helyezheti a róla szóló híreszteléseket is. Michael Jackson nem is olyan régen még leginkább egy kiskorú szexuális zaklatásával kapcsolatos bírósági per kapcsán szerepelt a sajtóban. Akkor kevesebben hittek az ártatlanságában, mint ahányan most felháborítóan tiszteletlennek találták az élőben közvetített, show-szerű temetését.

Az idei őszre várható, hogy az amerikai Forbes magazin a kilencedik alkalommal állítsa össze a legjobban kereső halottak toplistáját. A lista élén pedig évekig nagy vetélkedés várható a rock and roll és a pop királya között. És hogy vajon Jacksont is látják-e majd sétálgatni eldugott amerikai porfészkekben? Biztosan, hiszen rengeteg állástalanná vált hasonmása mászkál szerte a világon.

   

Sokan irigykednek hát a „halhatatlan” hírességekre, mert szeretnének akkora hírnevet elérni, mint amekkorát ők. De lehet, hogy sokkal irigyebbnek kellene lenniük az örökösökre, akiknek nem kell lesifotósok elől menekülniük, és tehetséggel sem kell rendelkezniük. Ők igazán azt tehetik, amit csak akarnak, és a bevételi forrásuk sem mehet csődbe. Hiszen nyilvánvaló: a holtakat nem érinti semmiféle gazdasági válság.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top