Hogy aludtál?

2009. 05. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mindenki, még te is tudnál ez ellen tenni: jó és kipróbált házi szerekkel egészséges alvást vihetsz magadnak az ágyadba.

Ismét egy statisztikai szám, mely megrázó hatású lehet: a következő öt évben az altatószerektől függő emberek száma több mint kétszeresére emelkedhet. Ezt a becslést a hamburgi Függőség- és Kábítószer Kutató Intézet adta ki. Az eladott altatószerek száma megháromszorozódott. A csábító szerek az üvegcsékben, csomagokban – valóban nem élhetünk már ezek nélkül?

Ezen a héten foglalkozzunk azzal, hogyan alhatunk szintetikus gyógyszereket használata nélkül, és milyen természetes szerek vannak, amelyek segítenek éjszakai nyugalmunkat visszaszerezni.

A rossz alvást hosszú távon nagyon komolyan kell venni, mert  tönkreteheti egész szervezetünket. Nem tudjuk kipihenni magunkat, immunrendszerünk nem kap szünetet. Keringési rendszerünk, vérnyomásunk károsodik. Idegesek leszünk, nem tudunk teljesíteni, könnyebben kapjuk el a fertőzéseket.

Egyre több ember szenved a rossz alvás miatt. Ennek a következő okai vannak:

Már éjjel sem tudunk a környezet zajától megszabadulni. Helytelenül táplálkozunk: túl zsírosakat, túl édeset, túl későn, és túl kevés ballasztanyagot eszünk. Hiányzik a megfelelő és elegendő mozgás, amely kellemesen elfáraszt. Stressz, gondok, problémák üldöznek még akkor is, ha már a takaró alá bújunk.

A következmények: izzadságban fürödve riadunk fel az éjszaka kellős közepén, fejünkben egymást űzik a gondolatok, alvásra már nem is tudunk gondolni.

Az alvás igen egyéni. Az egyik ember már este kilenckor fáradt és reggel fél hatkor már ébren van, a másik nem megy éjfél előtt aludni és nem kel fel hét előtt; van, akinek hat óra alvás elegendő, másnak legalább nyolcra van szüksége.

Egy azonban mindenki esetében érvényes: két mély-alvási periódust kell elérnünk együttesen 3-4 óra zavartalan alvással. Pont ez az, ami milliónyi embernek nem sikerül. Ezen kell valahogyan segítenünk, mert ilyenkor nyúlnak sokan a gyógyszerekhez. Tartózkodjunk ettől!Az altatószerek csak rövid időre tudnak jobb alváshoz segíteni, de nem segítenek abban, hogy az alvászavar tulajdonképpeni okát kiküszöböljük, ezért csak nagyon különleges esetekben nyúljunk hozzájuk:

Akut stressz esetén, ha nem tudjuk leküzdeni. Ha nagy szellemi és/vagy testi erőfeszítések előtt állunk, és jól kipihenve akarjuk kezdeni a napot. Ha nem látunk más lehetőséget arra, hogy kielégítő alváshoz jussunk. Az altatószereknek komoly mellékhatásaik vannak és egyértelműen nagy a rászokás veszélye.

Ez még a recept nélkül kapható szerekre is vonatkozik. Ezért tanácsolják az orvosok hosszabb szedés után a fokozatos abbahagyást: hosszabb időn át egyre kevesebbet szabad csak szedni.

Mit lehet tehát tenni természetes szerekkel, trükkökkel, egészséges házi szerekkel az álmatlanság ellen anélkül, hogy mindjárt gyógyszerekhez nyúlnánk?

- Próbálkozzunk először is elalvási szertartásokkal. Minden este közvetlenül mielőtt aludni mennénk, töltsünk egy negyedórát olvasás, TV-nézés, komoly problémák megbeszélése nélkül. - Gondoljunk kellemes, nyugtató dolgokra, vagy vegyünk lábfürdőt levendulaolajjal. - Nyitott ablaknál lélegezzünk mélyeket, legalább tízszer. Igyunk egy pohár langyos vizet. - Utolsó étkezésünket fogyasszuk el fél hét előtt. Mellőzzük a zsíros húsokat, hüvelyeseket, nyers kosztot. - Minden este helyezkedjünk ugyanabba az alvási helyzetbe. Távolítsuk el hálószobánkból a fényforrásokat. - Használjunk olyan párnát, amely segíti az alvást: például komló, tönkölybúza, köles. Kapcsoljunk ki minden készüléket, amely sugarakat bocsáthat ki: mobiltelefont, rádiót, a TV-t még Stand-by üzemmódban se hagyjuk bekapcsolva.

A természet nagy gyógynövénykertjében is sok növény található, amelyek segítenek: macskagyökér (valeriána), komló, levendula, golgotavirág, bazsalikom, köles, orbáncfű. Keverhetünk klasszikus altatóteát: egyenlő részben vegyünk melissza levelet, valeriána gyökeret, komlót, a keverékből egy teáskanálnyit két deciliter forró vízzel leforrázunk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A lazító hatást erősíthetjük, ihatunk naponta 2-4 csészével. Főzzünk hagymát tejben. Alvás előtt igyuk melegen és lassan. Csepegtessünk öt csepp rózsaolajat egy zsebkendőre és fektessük a párnánkra. Készítsünk komlótejet. A komló nyugtató hatású növényi hormonanyagokat tartalmaz, a tejben szintén nyugtató tryptophan van. Két teáskanál szárított komlótermést – kapható a gyógyszertárakban, és a gyógynövényboltokban – főzzünk fel két és fél deciliter tejben, fedjük le és hét percig hagyjuk állni. Szűrjük le, édesítsük egy teáskanál mézzel. Röviddel lefekvés előtt fogyasszuk.

Ha álmatlanságunkat természetes módszerekkel kezeljük, nem  jön azonnal javulás, akár hetekig is eltarthat, amíg a természetes szerek hatása kialakul, és legjobban az egyéb javasolt módszerekkel kombinálva hatnak. Az eredmény viszont hosszú távú és eredményes lesz.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top