Hogyan őrizzük meg szellemi frissességünket?

2008. 05. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az egészséges ételek fogyasztása mellett ügyelnünk kell a vitaminok mennyiségére is. A B vitamin segíti memóriánkat és térbeli tájékozódási képességünket, a C és az E vitaminok pedig az agysejtjeinket védik. A legoptimálisabb, ha naponta 25 microgramm B12 és 4 mg B6 vitamint fogyasztunk el, C vitaminból pedig 400 mg-ot veszünk magunkhoz három alkalommal egy nap.

A kávézást és az alkoholfogyasztást általában egészségtelennek tartják, pedig kisebb mennyiségben jó hatást gyakorolnak gondolkodásunkra. A koffein például serkenti agysejtjeink tevékenységét, és így memóriánkat erősíti. Az alkoholról sem véletlenül mondják, hogy kis mértékben orvosság: naponta egy kispohár bor elfogyasztása elősegíti a vér mozgását a szervezetben, és így az agyba is több vér áramolhat. Életmódunkat csak részben alakíthatjuk mi magunk kedvünk szerint, hiszen számtalan olyan eseménynek vagyunk kitéve, amelyre nincsen tökéletes reagálási mód. Ilyen például a városi életforma és az ezzel együtt járó stressz.

A stresszről általában csak rosszat hallunk, pedig a rövid ideig tartó felajzott idegállapot erőteljesen megnöveli agyunk hatékonyságát. Feszültebb helyzetben gyorsabban tanulunk, könnyebben megy az információk felidézése és rendszerezése is. Gondot akkor okoz a stressz, ha életünkben állandósul, és mindennapjainkat idegeskedve éljük. Kísérletekkel igazolták, hogy a patkányoknál és a főemlősöknél a hosszantartó stresszhelyzet agykárosodáshoz vezet, elsősorban az emlékezőképesség és a tanulás képessége csökken.

Ha szeretnénk mentális képességeinket megőrizni, próbáljuk meg irányítani az életünket, és mindenek előtt higgyünk magunkban. Azok az emberek, akik hisznek abban, hogy erőfeszítéseik nem hiábavalóak, úgy érzik, hogy az életük egy izgalmas kaland. Ez az életérzés fontos alapeleme az ép idegrendszernek és léleknek, többek között segíthet legyőzni a depressziót és a stressz káros hatásait.

Szintén fontos a nyitottság, az érdeklődés és a tanulási vágy. A gyermekek és a fiatalok számára a világban minden újdonság, igyekeznek mindent megérteni és megtanulni. Ilyenkor az agyban az idegsejtek állandó munkának vannak kitéve, és ez edzi, tornáztatja az agyat, ugyanúgy, mint ahogy a futás erősíti az izmokat. Ha felnőttként abbahagyjuk a tanulást, idegsejtjeink, és a közöttük fennálló kapcsolatok lassan ellustulnak, veszítenek hatékonyságukból. Hogy ezt megelőzhessük állandó munkában kell tartanunk agyunkat. Erre bármilyen olyan tevékenység megfelelő, amit élvezünk, és amely során új képességeket sajátíthatunk el.

Életünk során számtalan rossz szokást is megtanulunk, amelyekről később igen nehéz leszokni. Ezek közül az egyik legártalmasabb a dohányzás, amely nem csupán közvetlen egészségkárosodásokhoz vezet, hanem ezeken keresztül növeli a különböző idegrendszeri gyengeségek kialakulásának esélyét is. A rendszeres testmozgás hiánya szintén jelentősen csökkenti idegrendszerünk működésének hatékonyságát, mert az agy tökéletes működésének alapvető feltétele a jó oxigénellátás.

Kapcsolódó anyagok:

$$534$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top