Hogyan segítsünk magunkon, amikor gyászolunk?

2009. 08. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

 A hozzánk közel álló ember halála az élet minden területén otthagyja a kéznyomát. Egyszerre lesz minden más, és mégis ugyanolyan. Azt sem tudjuk, hogy pontosan mivel váltotta ki belőlünk azokat az érzéseket az elhunyt, amik annyira hiányoznak. Az összezavarodottságunk miatt nem tudjuk eldönteni, hogy min kell, és min nem szeretnénk változtatni a továbbiakban. Ezért a gyászból való kilábaláshoz először magunkon kell segítenünk, hogy aztán el tudjuk fogadni mások segítségét is.

Sokat segíthet ebben az időszakban egy napló vezetése. Írjuk bele a gondolatainkat, érzéseinket, és álmainkat! Jobban megérthető, hogy mi zajlik bennünk, ha megpróbáljuk megfogalmazni, hogy min megyünk keresztül. Ez segít észrevenni magunkon a változásokat is. Ha valami elviselhetetlennek tűnik, csak lapozzunk vissza, és látni fogjuk, hogy sokat léptünk előre.

Ha tisztáztuk magunkban, hogy mit érzünk, akkor próbáljuk meg az okát is megfejteni! Tehát rá kell jönnünk például, hogy valaki milyen okok miatt hiányzik: mert magányosak vagyunk, mert nem megyünk vele többé a megszokott programokra, stb. Így már könnyebben lehet enyhíteni a fájdalmainkat.

Azokra az esetekre, amikor nem tudunk magunkkal mit kezdeni, készítsünk magunknak egy listát, ami tele van olyan dolgokkal, amiktől jobban érezzük magunkat. Nem kell egyből nagy dolgokra gondolni, néha segíthet egy egyszerű illatos fürdő is, vagy egy film, amit már régóta meg akartunk nézni. Ültethetünk néhány virágot, ami nem csak a zöld szín nyugtató hatása miatt ajánlatos, hanem mert minden nap leköthet bennünket pár percre a róluk való gondoskodás. Ha szunnyad bennünk egy kis vágy az alkotásra, kezdjünk el rajzolni, festeni, kötni, varrni, vagy kutassunk számunkra még ismeretlen tevékenységek után!

Mivel gyakran érezhetjük magunkat dühösnek, frusztráltnak, ezt kitűnően levezethetjük egy kis mozgással. Elmehetünk sétálni, futni, vagy akár úszni is, de ha nincs kedvünk a társasághoz, akkor otthon is végezhetünk tornagyakorlatokat. Akadhat otthon egy-két poros alakformáló segédeszköz is, amit egy tévés reklámból rendeltünk évekkel ezelőtt. Ideje újra elővenni!

Segíthet a bennünk kavargó érzések rendszerezésében, a témával kapcsolatos könyvek vagy honlapok olvasása. Ez segít megérteni, hogy a legfurcsább érzéseinkkel sem vagyunk egyedül, és természetes dolgokon megyünk keresztül. Többek közt érdemes Polcz Alaine, Judy Tatelbaum és Verena Kast műveit olvasni, de sok specifikus könyv is megjelent mások tolmácsolásában.

Ha életünk során megismerkedtünk valakivel, akivel az utolsó szívdobbanásáig jó volt kapcsolatban lenni, akkor ne feledjük, hogy ő sem akarná, hogy az életünk holtvágányra kerüljön. És bár mindenkinek ugyanolyan nehéz elveszíteni valakit, akit igazán szeretett, mégis szabadjára kell engedni őt úgy, hogy közben magunkba zárjuk a vele való kapcsolat azon részeit, amik az életet jelentették számunkra.

Kapcsolódó anyagok:

$$4278$$

$$531$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top