Hogyan semlegesítsük a kellemetlen dohányfüstöt?

2009. 01. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A lakásban való dohányzás sajnos egyre inkább elterjedt szokás. Jön a szöveg, hogy csak a konyhában, a nappaliban, stb… A bútorok, a ruhák azonban átveszik a szagokat. A rendszeres szellőztetés így nem tökéletes megoldás, de íme a mi tippeink, hogyan szabadítsuk meg lakásunkat a kellemetlen szagoktól. Persze a legjobb, ha a lakásban nem dohányzunk, és a legeslegjobb ha egyáltalán nem is gyújtunk rá!!

Ha minden egyes elszívott szál cigaretta után kereszthuzattal szellőzetünk az sem a leghatásosabb megoldás. Még ha a füst ki is megy, a szag maradni fog! Ha máshol nem is lesz eredménye a szellőztetésnek, a gázszámládon biztosan.

Finom illatok

A lakás illatosan, de legalábbis szagmentesen tartásának legjobb módja az elektromos illatosítók használata, mára számtalan készülék és illat közül válogathatunk. Létezik olyan, amely magától illatozik az egész nap folyamán, van, amely szabályos időközönként ontja magából az illatot, és van, melyet mi szabályozhatunk. A semlegesítésre legalkalmasabb a narancs és a levendula aroma.

Természetes aromák

Ha nem kedveled a mesterséges illatokat és tartasz a kipárolgó anyagok rossz hatásaitól, akkor választhatod az illóolajokat. Használatuk nem jár nagy munkával, bár ezek hatásai nem tartanak egész napon át, vagyis nem annyira, mint elektromos készülékeké. Kétségtelen, hogy romantikus hatású a párologtatók és illóolajok használata, és akár a lakás díszévé is válhatnak az ízléses párologtató edények.

A dohányfüst semlegesítésére leginkább alkalmas aromák: fodormenta, citrus, levendula, cédrus, ráadásul vitalizáló és relaxáló hatásuk is van.

Vége a szagoknak!

A hamutál szagát könnyen semlegesítheted, ha megtöltöd hamutál- illatosítóval. Ezek apró, színes kristályok, melyek számos illatú és formájú változatban kaphatók. Nemcsak praktikus, hanem olcsó is, ráadásul hosszú ideig kitart. Használat előtt szórjuk a hamutálba, hiszen ha a kristályokra hamuzol vagy nyomod el a cigarettát, azonnal magukba szívják a füstöt, és kellemes illatot árasztanak.

A bútorok megmentése

A dohányfüst könnyedén beleveszi magát a bútorokba, ruhákba és függönyökbe. Ez a szag sajnos semmilyen szellőztetéssel és illatosítással nem vehető el. Ma már léteznek azonban olyan speciális készítmények, pl.: kárpittisztítók, melyekkel, ha szabályos időközönként befújod a függönyöket, kárpitokat kellemesen illatot érezhetsz, és foltot sem hagynak. Azért a leghasznosabb megoldás mégis az, ha mosógépben tisztítasz, amit csak tudsz.

A ruhák védelme

Aki dohányzik tudja, hiába mos kezet és fogat, haja, bőre és ruhája átveszi a dohányszagot. Ha bent dohányzol, akkor bizony a frissen mosott ruhák is könnyen átveszik a kellemetlen szagokat. Illatosítsd a szekrényt például pot pourrival. Tegyél szárított levendulát a ruháid közé, hiszen nem csak a legkiválóbb szagsemlegesítő, hanem a molyokat is távol tartja.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top