Három hónapos a baba

2009. 01. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amikor etetni szeretnéd, és öledbe eszed, engedd neki, hogy aktívan részt vehessen ő is az étkezésekben. Kicsi kezecskéit hagyd szabadon, ne fogd le őt, így sokkal hamarabb önálló lesz majd.

Ne aggódj, ha az első etetéskor szopizza az ételt a kanálról. Használj lapos, műanyag kanalat. A csecsemő első főzelékeihez a legideálisabb a sárgarépa, és a burgonya. Ezt közvetlenül a déli szoptatás előtt kellene kínálni neki, lassan fokozatosan, és lehet, hogy három hetet is igénybe vesz, mire elfogadja, megszereti.

A sárgarépa nagyon kellemes ízű, nagy cukortartalmú növény. Az A-vitamin egyik fontos anyaga található benne, a karotin. A sárgarépa gyökere a földben nő, ezért nagyon alaposan meg kell mosnod, meleg, folyóvízben. Hámozás után minkét végét vágd le, majd vágd fel kb 1-cm-es darabokra. Egy kis méretű lábosba tedd bele, tegyél hozzá két deciliter vizet. Lefedve, lassú tűzön főzd legalább 5-10 percig. Ha szükséges, evőkanalanként pótold alatta a vizet, vigyázz, nehogy leégjen. Ha úgy látod, hogy megpuhult, hagyd a forró gőzben, hagyd, hogy teljesen bepuhuljon. A kész sárgarépát szűrőszitán passzírozd át, és annyi főző lével engedd fel, hogy olyan sűrűségű legyen, mint a méz. Testhőmérsékleten tálald a csecsemőnek, miután megkóstoltad, és neked is ízlett.

A gyermekednek főzött ételt, mindig kóstold meg. Csak így tudod ellenőrizni az étel kellő hőmérsékletét és ízét, de ne sózd meg. A csecsemő így is ízletesnek fogja találni.

A krumplipüréhez lehetőleg könnyen fövő burgonyát használj. Ha esetleg a kisbaba székrekedésre hajlamos, a főzelékek bevezetését kezdheted akár burgonyapürével is. A burgonya értékes anyagi attól függenek, hogyan tároljuk, és hogyan készítjük el. Csírázott, fagyott krumplit ne főzz a csecsemőnek. Ha a burgonya zöldes elszíneződést mutat a héja alatt, akkor a csecsemő, de a felnőttek táplálására sem lesz alkalmas. Az ép és egészséges burgonyákat gondosan mosd meg, és vékonyan hámozd meg.

Tedd egy kis méretű láboskába, önts rá annyi forralt vizet, hogy ellepje. A forrástól számított 15 percig párold fedő alatt, majd a forró gőzben hagyd még egy kicsit puhulni. Szűrd le, majd törd meg. Tegyél rá pár kanállal a főző vízből, és állandó gyors kevergetés mellett tedd vissza még egy kicsit főni. Így nagyon finom, habos burgonyapürét kapsz.

A színes főzelékeket egészen a csecsemőkor végéig burgonyával sűrítheted. Készítheted a két ételt együtt is, és így a csecsemő sárgarépapürét kap burgonyával. A főzelék anyagokat úgy igyekezz felkockázni, hogy a sárgarépa darabkái sokkal kisebbek legyenek, mint a burgonyakockák. Így, együtt főzve egyszerre puhulnak meg. A főző levet tedd félre, a főtt zöldséget passzírozd át, és engedd fel a főzőlével.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top