Hogyan veszítsünk el egy gyereket?

2009. 06. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Bálint mindig kedves és visszahúzódó fiú volt. Udvarias, szerette a szüleit és a testvérét is. Az iskolában nem volt a legjobb tanuló, a teljesítménye inkább átlagosnak mondható. Hobbija a számítógépes játékok és az autók voltak. Meghalt 2008. április 19.-én drogtúladagolásban. 23 éves volt. A főiskola miatt elkerült otthonról és albérletbe költözött egy másik, idegen városban. A szülők távollétét jól viselte, új barátokat is szerzett a főiskolán. Sokszor jártak el bulizni, csajozni. De egy idő után megromlott a teljesítménye. Az elején még csak az előadásokról lógott, majd a kötelező tárgyait is hanyagolni kezdte. A szüleinek - mivel nem látták minden nap -, fel sem tűnt, hogy a fiúk megváltozott. Havonta csak egyszer járt haza, de később a tanulmányaira hivatkozva még ettől is ritkábban. A szülei azt hitték tanul…

Bálint a bulik során megismerkedett a füves cigivel. A haverok szereztek és úgy gondolták milyen jó móka az, ha közösen elszívnak egyet. Majd az iskolába is bevitték és az előadások közötti szünetekben is szívták. Később a haverok arra gondoltak, hogy milyen lenne egy bulizás alkalmával mást is kipróbálni. Így jött az LSD, majd az Extasy. Bálint is benne volt a bulikban, hisz igyekezett beilleszkedni és nem kilógni a sorból. A haverok pedig szerették őt. Mert benne volt a bulikban, és vicces is volt beszívva. Teltek a hetek és a barátokkal egyre több időt töltő Bálint érezte, hogy most ő is megmutathatná... Ezért megpróbált erősebb drogot szerezni, hogy majd most ő legyen a figyelem középpontjában. Az egyik szórakozóhelyen könnyedén hozzájutott a heroinhoz.

Nem foglalkozott azzal, hogy veszélyes is lehet az erősebb drog. Bár az, akitől vette felvilágosította mennyit használjon belőle Bálint meg akarta mutatni. Így a port felhígította felmelegítették és a fecskendőbe szívta. A többiek körülállták, hogy nézzék mi történik. Bálint elszorította a kezét, úgy ahogy a filmekben látta és a vénájába szúrta a tűt. Majd lassan magába fecskendezte az adagot. A többiek közben csendben figyelték. Majd mikor a gumiszalagot kikötötte és ellazította a kezét, kérdezgetni kezdték. Bálint először csak nyugodtságot érzett, majd forogni kezdett vele a szoba. Kék és zöld fényekben látta a bútorokat, majd minden pirosba és narancsszínbe váltott. A pörgés közben érezte rosszul lesz. Először csak próbált a székbe kapaszkodni, de annyira szédült, hogy leesett. A haverok először azt hitték szórakozik. De mikor hányni is kezdett, megijedtek.

Nem merték hívni a mentőket, nehogy letartoztassák őket drog miatt. Volt olyan aki elfutott. Páran megpróbálták talpra állítani, de Bálint egyre jobban izzadt és forró volt a teste. A pulzusa az egekben és egyre többet hányt. A végén már vért is. Légzése nagyon gyors lett, úgy érezte megfullad. Valaki kiabálni kezd, hogy hívjanak orvost. De többen lecsitítják, hogy csak nem bírja a drogot, nemsokára jobban lesz. Pár srác egy ágyra fekteti Bálintot. Még hallja, ahogy kiabálnak körülötte, a nevét mondogatják de képtelen válaszolni. Lassan összemosódnak a képek. És egyszer csak sötét lesz minden és megszűnik a hangzavar. Csend lett. A haverok ordítoznak, de ő nem hall már semmit. Érzi, a teste feladja a küzdelmet, a görcsrohamok megszűntek és minden békés. Lehunyja a szemét és többet nem nyitja ki.

Bálint szüleit a rendőrség értesíti, hogy a fiúk múlt éjszaka meghalt, mert szennyezett heroinnal lőtte be magát. A szülők nem értik. Bálint mindig jó gyerek volt, és nem volt drogos. Hogyan történhetett? Miért? Honnan szerzett drogot? Ki mondta, hogy próbálja ki? Megannyi kérdés, és nem lesz rá válasz. A szülők fejében kavarognak a gondolatok. Próbálják összerakni a kirakós darabjait, de sosem áll egésszé a kép. Bálint meghalt. Egyetlen éjszaka egyetlen meggondolatlan döntése miatt. Mert ő csak ki akarta próbálni, ő csak meg akarta mutatni, ő csak egy akart lenni a sok közül, ő csak lenni akart valaki…



Szerző

donna.hu



Scroll to Top