Hosszabb élet, jobb közérzet!

2010. 04. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Íme a legmenőbb szuperegészséges ételek listája: 1. Avokádó Bár az avokádó zsírtartalma igen magas, a zsír nagy része olajsavból áll; arról nem is beszélve, hogy nátrium- és koleszterinmentes, úgyhogy ajánlható a magas koleszterinszinttel rendelkező embereknek. Az avokádó nagyszerű lehet saláták vagy szendvicsek ízesítésére, és nagyszerűen helyettesítheti a majonézt. Az avokádók szobahőmérsékleten kb. 5-7 nap alatt érnek meg. 2. Fahéj A fahéjat már régóta használják orvosi célokra, az ayurvedikus gyógyászatban a cukorbetegséget kezelték vele. Új kutatások alátámasztják ezt: a fahéj növeli az inzulin termelését, melynek segítségével a szervezet jobban szabályozhatja a vércukor szintjét. Reggelinél nyugodtan lehet a zabkását, müzlit, palacsintát ízesíteni vele. 3. Edamame Az edamame az ehető szójabab zöld, éretlen formája. Különbözik a mezei szójababtól, amelyet a tofuban és a szójababolajban használnak fel, mivel az előbbinek nagyobb magvai, enyhébb íze és puhább húsa van. Gazdag rosttartalma miatt teljes fehérjeforrást kínál. A friss edamamet Ázsiában találhatjuk meg, de ha nem akarunk olyan messzire menni, akkor próbálkozhatunk fagyasztópultokban, olyan áruházakban, ahol egészséges ételeket (is) kínálnak eladásra, vagy pedig bioboltokban.

 Edameme

4. Quinoa A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, elsősorban Peruban és Bolíviában termesztik. 180 centisre is megnőhet, levelei a spenótra emlékeztetnek. Dús fehérjeforrás, rostban gazdag, valamint található benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Nem tartalmaz glutént, így könnyen emészthető.

 Quinoa és spenót, kesudióval

5. Lazac A lazac kínálja az egyik legjobb omega-3 zsírsav forrást ételekben. Ezeket a zsírokat esszenciális zsírsavnak nevezik, mivel a szervezet nem képes előállítani, így táplálékkal kell felvenni. Az omega-3 zsírsav kiegészítés vérnyomáscsökkentő hatású, valamint az omega-3 zsírsavak szükségesek a magzat és a csecsemő optimális fejlődéséhez, növekedéséhez. 6. Spenót A spenót nemcsak Popeye kedvence, hanem a szuperegészséges élelmiszerek közé is bekerült(, a) tápanyagokban való gazdagsága miatt. Alacsony a kalóriatartalma, csordulásig teli van ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Mindenféleképpen fontos tagja lehet a napi étrendünknek. 7. Tojás A tojás – a benne lévő értékes tápanyagoknak hála - számos panaszra gyógyírként szolgál. A tej után a tojás a második - legalábbis a táplálkozás szempontjából - legfontosabb a fehérjék sorában: nagyjából negyvenféle fehérje található benne. A fehérjék elemi építőanyagai az aminosavak; az esszenciális aminosavakat szervezetünk nem képes előállítani, viszont elengedhetetlenül fontosak az emberi test számára. A tojásban a C-vitaminon kívül szinte az összes vitamint megtaláljuk; különösen gazdag B2- és B12-vitaminban.

 Áfonya

8. (Fekete) Áfonya Az áfonya növényi rostokat adó pektint, gyümöcssavakat, cukrokat, A-, B1-, C- és D-vitamint tartalmaz nagy mennyiségben, kiemelkedően magas a káliumtartalma, és megtalálható benne a kalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor, vas, továbbá antociánok. Megőrzi az agy frissességét, serkenti az emlékezést és lassítja a motoros funkciók leépülését. Az öregedéssel járó Alzheimer- és Parkinson-kór kialakulásának megelőzésére és kezelésére időseknek diétaként ajánlják.

-NJ-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top