Húsvét - New Yorkban

2010. 04. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Már az nagy élmény, ha valakinek megvalósulhat egy régi vágya és eljuthat a „Big Apple” (Nagy Alma) városába, de az különösen hab a tortán, ha éppen tavasszal és húsvét idején.

Nálunk ismeretlen, egy európainak szokatlan, látványos ünnepi eseményekbe csöppenhet, hiszen a multikulturális, sokszínű lakosság virágvasárnaptól húsvét hétfőig nagyon eltérő módon ünnepli ezt a sok évszázados hagyományt a különböző kerületekben.

Brooklynban laknak főleg az ortodox zsidó vallásúak, akiknél a Pészah (itt Passower a neve) szertartásaival az ókori egyiptomi fogságból való szabadulásra emlékeznek a kovásztalan kenyérrel, a „pászkával” a Széder-esten. Ezt követően 8 napig nem dolgoznak, még a híres gyémánt-negyed (46. utca) is kiürül a héten, viszont a városrész utcáin szép, ünnepi viseletekbe (fényes fekete kaftán, fehér harisnya, szőrmekalap) öltözött férfiak és népes családjaik igyekeznek a zsinagógákba.

Harlemben két népcsoport szokásaiba is bepillanthatunk: a latínók – spanyol nyelvűek – például Jézus jeruzsálemi bevonulását idézik fel úgy, hogy egy fehérruhás kisgyermeket szamárhátra ültetve kísérnek végig az egyik széles úton, pálmaágakkal integetve, énekelve.

Pár utcával arrébb a sötétbőrű lakosság – a nők csinos ruhákban, kalapokkal – tölti meg a templomok padsorait, és a gospellel  – zenés, énekes közös misével - köszöntik a Feltámadást.

Egy igazi New York-inak a kikapcsolódás a Central Park, akár csak Budapesten a mi Városligetünk. Sokan futnak, kerékpároznak, vagy csak egyszerűen vasárnapi piknikkel üldögélnek a füvön, a hirtelen jött jó időben, a virágzásnak indult fák alatt, vagy netán csónakáznak a tavon.

Az egyik elkerített tisztást sok kisgyerek és szülő veszi körül izgatottan, és a zöld fűben megszámlálhatatlanul sok színes tojás tarkállik… majd egy jelre beszabadul valamennyi apróságnagy zsivajgással, kosárkával a kezében és bősz tojás-gyűjtő versenybe kezdenek a nyuszi-jelmezbe öltözött rendezők közt.

Egy másik, távolabbi téren, az Union Square-en, épp párnacsata zajlik. Fiatal diákok sokasága páholja egymást a fehér párnákkal, csak úgy repdesnek a tollak a levegőben.

A legnagyobb látványosság azonban a húsvét vasárnapi „felvonulás” a 5. Avenue-n.

A híresen elegáns sugárútról ezen a napon kitiltják az autóforgalmat, és helyét a hömpölygő tömeg veszi át amolyan karneváli hangulatban, hiszen sokan tavaszt idéző maskarákban, fejükre helyezett virágdíszes kalapokkal, dekoráció-csodákkal vonulnak mindenki örömére; van, aki még a kutyáját is nyuszinak álcázva sétáltatja.

   

Coney Island vidámparkja és tengerpartja is megtelik ilyenkor a sokgyerekes családokkal, a különböző nációk hihetetlen forgatagát alkotva egész vasárnap, késő estig.

   

Hétfő azonban New Yorkban nem munkaszüneti nap, és nincs húsvéti locsolás sem, mint nálunk…

Amennyiben Ön is kedvet kapott ahhoz, hogy közzé tegye saját gondolatait, történetét, vagy versét, akkor várjuk levelét az info@donna.hu címre. 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top