Ideggyulladás

2008. 06. 29.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Azon a területen, ahol ideggyulladás lépett fel, az izmok annyira elsorvadhatnak, hogy például, az ép és a beteg kar, vagy láb között nyomban feltűnik a nagy különbség, az egészséges jóval szélesebb, erősebb, mint a másik. A beteg területen az izmok mozgékonysága eltűnik, az úgynevezett „reflexek” is eltűnnek.

Mi is az a reflex? Bizonyos ingerekre az egyes idegek élénken válaszolnak, az idegekkel kapcsolatos izmok gyors összehúzódása, néha rángása formájában. A pupilla-reflex például úgy jelentkezik, hogy a pupilla a fény hatása következtében, összehúzódik. Ilyenkor annak az idegnek a „reflex”-éről van szó, amely a pupilla-izmot ellátja, ösztönzi. Az ideget úgy kell elképzelni, mint a csengőt, a reflexet pedig mint a csengetést. A bőrreflexet például úgy észlelhetjük, ha ujjunkat végighúzzuk valakinek a hátán, (benyomom a csengőt) minek következtében az illető bőre rögtön összehúzódik (csengetés), népiesen szólva libabőrös lesz.

Sokféle reflex van, de valamennyi reflex megegyezik abban, hogy ideggel ellátott izomnak inger hatására bekövetkezett válasza, reakciója.

A kiterjedt ideggyulladás mindig komoly betegség. Vannak olyan ideggyulladások is, amelyek néhány nap alatt akár halálosak is lehetnek, de ezek, szerencsére nagyon ritkák. A betegség többnyire kedvező lefolyású. Még súlyos, nagykiterjedésű bénulás után is következhet teljes gyógyulás. Hosszadalmas betegség.

Gyógyítása: Mindenképpen orvosi kezelést igényel. Hasznos otthon a meleg fürdő, az izzasztószerek, és a fájdalomcsillapítók. Ideggyulladásnál az alkoholfogyasztást mindenképpen kerülni kell.

Idegzsába Gyulladásos jelenségek nélkül, sőt felismerhető ok nélkül rendkívül kínzó, heves fájdalom, amely egy-egy ideg lefutásának megfelelő test-területen jelentkezik. Eszerint ismerünk arc-idegzsábát, bordaközi idegzsábát, felkar-idegzsábát, stb. A betegség oka többnyire meg sem állapítható. A fájdalom rendszerint rohamszerűen jelentkezik. Egyes idegek különösebben hajlamosak a megbetegedésekre. Fertőző betegség, meghűlés, sérülés szerepelhet kiváltó ok gyanánt. Némely idegzsába jelentkezésében sajátságos rendszerességet mutat, például a napnak mindig ugyanabban az órájában tér vissza.

Gyógyítása: A kezelés nagy türelmet igényel, mert a betegség sokszor nagyon makacs. Ha tudjuk, hogy mi okozta, akkor első teendő, az alapbaj gyógyítása. A fájdalmak ellen fájdalomcsillapítókat, Aspirint, stb. adunk, amelyeket a gyógyszertárban recept nélkül is kaphatunk. Galvános, valamint mélyreható meleg gyógyítással is gyakran érnek el jó eredményeket. A legtöbb esetben azonban orvosi kezelés, súlyosabb esetben műtéti beavatkozásra van szükség.

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top