Így segíthetsz balkezes gyermekednek

2010. 10. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A gyerekek egy részénél már egészen kis korukban enyhe balpreferencia figyelhető meg – például a baljukat erősebben szorítják ökölbe, ballal integetnek, és sokkal erőteljesebben szopják a bal hüvelyküket. Emellett az irány, amerre előszeretettel fordulnak is jelezheti, melyik kezük válik majd dominánssá.

Azoknak a babáknak, akik a fejüket balra többet fordítják a 60-70%-uk lesz balkezes. 18 hónapos és 2 éves kor táján a gyerekek többségénél váltott kezesség figyelhető meg, azaz nagyjából egyenlő mértékben, felváltva használják a jobbjukat és a baljukat. Ebben az időszakban az izomkontroll és az izmok ereje jelentős növekedésnek indul, és a gyermek elkezdi az egyik oldalát preferálni.

Hároméves kor után a finommotoros készségek egyre fejlettebbek, a gyermek egyre finomabb és bonyolultabb mozgásokra képes a kezével, például már ügyesen rajzol zsírkrétával, krétával, gyöngyöt is tud fűzni és ollóval is tud vágni. Ekkor az egyik kezét már kezdi előnyben részesíteni, de még távolról se biztos, hogy végül majd az lesz a domináns keze. Ha most még ballal rajzol többet, lehet, hogy egy év múlva már jobbal fog, és ez így is marad majd. Pontosan nem lehet tudni, a népesség hány százaléka balos, de úgy vélik, az arány 10-15% körül mozoghat és a férfiak hajlamosabbak rá.

Ha te is balkezes vagy, 42% az esélye, hogy gyermeked is az lesz, ám ha mindkét szülő jobbkezes, akkor a balkezes csemete esélye már csak 2%. Jobbos vagy balos? Egyes esetekben nehéz megmondani, hogy a gyermek jobb- vagy balkezes-e. Ha nem vagy benne biztos, hogy melyik a domináns keze, akkor figyeld meg, melyik kezével nyúl többször a játékok után, melyikkel fogja a kanalat evés közben, ha felé dobsz egy kisebb labdát, melyik kezével nyúl utána. Valószínűleg a többször használt kéz a domináns. Ám még ekkor se lehet biztosra mondani, hogy a gyermek jobb- avagy balkezes-e. Véglegeset akkor lehet mondani, amikor iskolába megy és ott megtanul írni. Habár… vannak, akik kétkezesek, azaz mind a két kezüket egyforma gyakran és ügyesen használják. Lehet, hogy ballal írnak, de közben rengeteg minden mást jobbal csinálnak. Esetleg felváltva, de ezek az esetek nem mindennaposak, ritkán találkozhatunk velük.

Hogyan segítheted balkezes gyermeked? Szerencsére ma már nem szokták a balkezes lurkókat mindenféle brutális módszerekkel (körmös a balra vagy a kéz törzshöz kötözése) a jobbjuk használatára „nevelni”. Gyengédebbekkel se, mivel a kutatások kimutatták, hogy az átszokatás súlyos személyiségzavarok kialakulásához vezethet. Vagy ha nem is válik klinikai eset a gyermekből, az önbizalmát mindenképpen aláássa, ha folyton azt hallja, hogy jobb lenne a jobb kezét használni, hiszen ezzel azt üzenjük neki, hogy ő „nem jó”. És akkor még nem is beszéltünk róla, hogy a gyengébb, ügyetlenebb kezével természetesen nem fog tudni olyan szépen rajzolni, írni, vágni stb., ami megint csak alapjaiban rengeti meg a magába vetett hitét. Holott a balkezeseknek sincs szégyenkeznivalójuk, hiszen az élet egyes területein – kreativitás, verbális készségek, matematika – a kezességükkel járó jobb agyféltekei dominancia miatt jobb esélyekkel indulnak jobbkezes társaiknál. Ugyanakkor hajlamosabbak lehetnek a balesetekre. Na, nem azért, mert „bénábbak”, hanem pusztán annak az egyszerű ténynek köszönhetően, hogy a világ a jobbkezességre van berendezkedve.

Jöjjön hát néhány praktikus tipp, hogyan segíthetsz balkezes csemetédnek megbirkózni a mindennapi élet kihívásaival:

Ha jobbkezes vagy, akkor a „tükörtechnika” segítségével tanítsd meg bekötni a cipőjét. Azaz vele szemben légy, mikor mutatod neki a mozdulatokat, amiket így neki csak simán le kell másolnia.

A poharat a bal keze mellé tedd, és a kanalat, villát is erre az oldalra helyezd terítéskor. A kés legyen az egyetlen evőeszköz, amit a jobb keze ügyébe helyezel, amikor már elég idős hozzá, hogy használja azt. (Igen, a balkezesek is balban fogják a villát és jobban a kést.)

Ruházz be egy balkezes ollóba. Sajnos „unikéz”, azaz mind a két kézzel használható ollót nem gyártanak. Bal kézzel is meg lehet tanulni a jobbkezes olló használatát, de a balkezessel sokkal szebben lehet vágni és nem mellesleg a kéznek, csuklónak se olyan megerőltető.

Győződj meg róla, hogy az iskolában, óvodában figyelembe veszik a gyermek balkezességét. Például, úgy ültetik-e a padba, hogy a könyöke ne ütközzön a társáéval. Testnevelés-foglalkozáson, -órán is figyelembe veszik-e, hogy mindent a másik oldalról közelít meg, mint jobbos társai. Amennyiben úgy látod, hogy az intézményben hiányosságok tapasztalhatók a balkezesekhez való hozzáállásban – bár ez manapság már nagyon ritkán fordulhat elő –, mindenképpen jelezd az illetékeseknek, és próbáljatok meg közös megoldást találni a problémára, hiszen bármiféle negatív megkülönböztetés hátrányosan hathat a gyermek lelki fejlődésére.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top