Illene, hogy tudjunk vendégségben viselkedni!

2009. 10. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Manapság már ritkábban használunk írásos meghívót, inkább telefonon, vagy E-mailben hívjuk össze a társaságot, de minden esetben 2-3 nappal előbb szóljunk mindenkinek tervünkről. Jópofa ötlet lehet, ha valamilyen témájú partira – halloween, farsang – mégis postán küldjük a nyomtatott, és fantáziadús meghívókat. Esküvő alkalmával egyértelmű, hogy a nagy eseményről ilyen formában tájékoztatjuk a vendégsereget.

Ünnepekkor, vagy csak egy baráti összejövetel esetén mindenkivel előre tudatni kell, hogy milyen jellegű lesz a „vendégség” – grill parti, svédasztalos, többfogásos vacsora, vagy csak rágcsálni valókat kínálunk –, hogy fel tudjanak készülni az érkezők. Ha sok ismerősünk van, akkor érdemes előre átgondolni azt, hogy vannak-e a meghívandók között olyanok, akiknek valamilyen konfliktusuk van egymással, hiszen előfordulhat, hogy ez az ellentét elronthatja az egész este hangulatát. Párokat együtt illik meghívni, abban az esetben is, ha a másik féllel még nem találkoztunk eddig, ez a legjobb alkalom az összeismerkedésre. Minden esetben még időben közölni kell, ha nem tudunk a meghívásnak eleget tenni.

Egy egyszerű vendégségre nem kell meghatározni azt, hogy ki, milyen ruhában jelenjen meg. Természetesen vannak „puccos” rendezvények, ahová a meghívón feltüntetik, hogy „Dress code: elegant”. Ilyenkor nem kell túlöltözni, kisestélyit húzni, elegendő elegánsan megjelenni, mint ahogyan azt a felhívás is jelzi. Otthoni mulatságon nem kell divatbemutatót rendezni, de ünnepi partikra nyugodtan kiöltözhetünk.

Az érkező vendégeket a házigazdának kell üdvözölnie, ami nem azt jelenti, hogy neki kell az ajtóban őrt állnia, és minden csengetéskor csak ő fogadhatja az érkezőket, de eléjük menve köszönteni őket, elengedhetetlen. Ő mutatja be egymásnak a vendégeket, de ezt még az étkezés megkezdése előtt kell megtenni, mivel az asztalnál ülőket ezzel már nem illik zavarni. Üres kézzel nem ildomos vendégségbe menni, ezért figyelmességünket fejezhetjük ki azzal, ha a háziasszonynak viszünk egy csokor virágot.

A házigazda kínálja meg a többieket hellyel, itallal, de tekintettel kell lennie azokra, akik kocsival érkeztek, így ne erőszakoskodjunk, hanem vásároljunk előre gyümölcsleveket, üdítőket. Az étlap összeállításánál előre figyelemmel kell lenni a diétázókra, a vegetáriánusokra, a cukorbetegekre, és az ételallergiásokra, de a fogyókúrázókra nem, viszont legyen a menü változatos, tartalmazzon könnyebb ételeket, salátákat is. Az ültetést megszervezni felesleges, ha a társaság már régóta ismeri egymást, de az asztalfőn mindig a háziasszony, vagy az ünnepelt foglal helyet. A házaspárokat lehet külön-külön leültetni, de a jegyeseket csakis egymás mellé.

 

Az este folyamán közösen, de külön-külön is beszélgethetünk, de lehetőleg ne alakuljon ki semmilyen vita. Ha elvonulunk bárkivel csevegni, akkor ne suttogjunk, ne keltsünk feltűnést. Esetleg feldobhatjuk társasjátékkal, vagy valamilyen különleges szórakoztató dologgal az estét.

Illik időben hazaindulni, persze ha előre meg volt beszélve, hogy hajnalig tart a dínom-dánom, akkor maradjunk, ameddig jólesik. A vendégek lehetőleg egyszerre távozzanak, és ilyenkor a házigazda kísérje ki őket, de ajtót ne nyisson, hiszen ezzel azt jelzi, hogy sietteti a távozásukat. A vendégeknek meg kell köszönni a vendéglátást, de az ételt nem köszönni, hanem dicsérni kell, de azt is csak mértékkel. Egy jól sikerült este bárkinek kedvet csinálhat ahhoz, hogy saját partit adjon, és már csak kreatívnak kell lennünk, hogy túlszárnyaljuk az előző összejövetelt.

Kapcsolódó anyagok:

$$4822$$

$$4678$$

$$4675$$

$$4647$$

$$4364$$

$$4327$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top