Izmaink bioritmusa

2009. 04. 10.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Akkor tudjuk sikeresen sportossá formálni testünket, ha szeretjük, és élvezni tudjuk azt, amit csinálunk – pontosan ezért nagyon fontos, hogy semmit ne erőltessünk mindenáron. Persze fontos, hogy időről időre legyőzzük önmagukat, feszegessük határainkat, azonban ez nem ugyanaz, mint amikor erőszakkal próbáljuk rávenni magunkat valamire, ami nem esik jól. A felesleges küzdelem helyett érdemes inkább saját magunkat és testünk reakcióit figyelni – így megtalálhatjuk azt a napszakot, amikor edzésünk a leghatékonyabb lehet.

Először nézzük a reggel sportolókat: Nagyon fontos, hogy hagyjunk időt szervezetünknek felébredni, csak fokozatosan növeljük a terhelés intenzitását. Ha nagyon keveset aludtunk az éjjel, a megterhelő edzést hagyjuk inkább máskorra. Izmaink és ízületeink ilyenkor még igen merevek, ezért jóval hosszabb időt kell szánni a bemelegítésre, mint egyébként. Edzés előtt ne végezzünk nyújtó gyakorlatokat, utána viszont semmiképp se feledkezzünk meg róluk.
Ha nincs időnk egy-másfél órával az edzés előtt reggelizni, inkább csak egy kevés gyümölcslevet igyunk. A teli gyomor ugyanis zavaró, szervezetünk viszont raktároz annyi energiát, amennyi elegendő egy közepes-kis intenzitású edzéshez. Reggel a leghatékonyabban űzhető sportok a futás – saját, nem erőltetett tempóban – a jóga, a nem koreografált aerobikórák, a közepes intenzitású kerékpározás vagy a spinning.
Négy tanács az ebédidőben mozgásra vágyóknak: Fontos, hogy ne akarjunk mindent egyszerre belezsúfolni a napközbeni mozgásba. Elégedjünk meg azzal, ha kellemesen átmozgat, felfrissít bennünket az edzés! Semmiképpen se a bemelegítésen vagy a levezetésen akarjunk időt spórolni, hiszen izmainknak ilyenkor szüksége van a megfelelő ráhangolódásra. Közvetlenül ebéd után pedig ne sportoljunk!
Tudatosan igyekezzünk az edzésre szánt idő alatt kizárni a munkával kapcsolatos gondolatokat és tudatosítani, hogy elménk helyett most a testünk pörög. A leghatékonyabb sportok napközben a súlyzós edzőtermi edzés saját időbeosztásban, a tempós séta a szabadban, a pilates és a streching a munkahelyi stressz oldására.
Végezetül pedig nézzünk néhány javaslatot az esti edzés híveinek: Testünk ilyenkor a legfogékonyabb, tehát bármi belefér, ami jól esik – sőt: annál egy kicsit több is. Nagyon fontos azonban, hogy teljes mértékben arra koncentráljunk, amivel éppen foglalkozunk, ne pedig a nap történésein vagy az este ránk váró dolgokon töprengjünk – így ugyanis jóval nagyobb a sérülésveszély. Arról nem is beszélve, hogy az összpontosítást igénylő sportok segítenek kiszakadni a mókuskerékből. Az edzést mindig 1-2 órával az étkezés utánra időzítsük. Semmiképp ne menjünk olyan csoportos foglalkozásra, ahová épphogy csak beesünk – esetleg a bemelegítés idejéből jócskán lecsípve.
Érdemes hosszabb időt szánni a nyújtásra és a levezetésre, hogy megnyugtassuk szervezetünket és felkészítsük az esti pihenésre. Mozgás után sokkal jobban alszunk, azonban levezetés nélkül sokkal nehezebb lesz álomba szenderülni és az izomláz is nagyobb eséllyel alakul ki.
Estére a legmegfelelőbb sportok a fallabda, a teremfoci, az aerobik, a koreografált aerobikórák, a futás, a tenisz és a súlyzós edzés. Késő este azonban kerüljük a megterhelő mozgásformákat, ilyenkor már csak a jóga, a séta és a pilates ajánlott.


Szerző

donna.hu



Scroll to Top