Kadhafi testőrnője voltam! Képekkel!

2011. 04. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mióta Líbiában folynak a harcok, egyre több különleges információ szivárog ki az egykori rezsimről. Az egyik legkülönösebb jelenség, amivel korábban nem nagyon foglalkozott a sajtó, a közellenséggé vált Kadhafi elnök személyes testőrsége. Negyven különlegesen kiképzett, akár az életét is feláldozni hajlandó fiatal nőről beszélünk, akiket csak amazon seregként vagy harcos apácákként emleget a világsajtó. Ebbe a különös világba tekintünk most bele egy volt testőrhölgy, Aziza Ibrahim segítségével.

Khadafi személyes testőrei meglepően csinos, ám annál harciasabb fiatal hölgyek. Általában mintegy negyven főből áll a személyes testőrség. A lányokat maga Khadafi választotta ki és elhivatottságuk mellett az érintetlenség volt a legnagyobb elvárás. A hölgyek különleges katonai kiképzésben részesültek, és bármikor hajlandóak lennének az életüket adni Khadafiért.

 

Aziza Ibrahim egy apró libanoni falucskában él és mikor értesült a Líbiában folyó eseményekről, úgy döntött, mesél a világnak arról, hogy hogyan élte mindennapjait mikor még Muammar Al-Khadafi testőrnője volt. Aziza, összeszedve bátorságát és dacolva a lehetséges megtorlással, nemrég nyilatkozott néhány nemzetközi hírcsatornának.

Aziza 1982-ben került Líbiába, egy diákcsere-program keretein belül. Ekkor találkozott az elnökkel, aki egyből beválogatta személyes testőrségébe.

„Az egyik legfontosabb, hogy a testőrnőknek egytől egyik szűznek kell lenniük. Nem vállalhattunk gyermeket, nem mehettünk férjhez, hogy ne legyen semmi vesztenivalónk. A felkészülés során pedig megtanultuk, hogyan boldoguljunk egyedül a világban, ami a mi kultúránkban egy nő számára teljesen ismeretlen.”

A volt elnök nem csupán testőri feladatokat bíz az őt körülvevő nőkre. Aziza szerint egyszer megölette saját unokatestvérét, Hassan Al-Kadhafi Shkeir ezredest egy Jamila nevű testőrnővel. A kivégzés oka az volt, hogy Hassan egy alkalommal jobban felemelte a hangját Khadafival szemben, mint amennyire szabad lett volna. „Mindannyian ott voltunk, emlékszem rá, egy vita során Hassan hangosabban vágott vissza, erre Jamila mindannyiunk szeme láttára lelőtte.”

A női testőrség egyik szembetűnő érdekessége, hogy a hölgyek minden Khadafival közös képen láthatóan ki vannak sminkelve, az egyenruhájuktól eltekintve olyanok, mint bármelyik hétköznapi nő. Aziza szerint az elnök a női testőrséggel a férfiak és nők közti egyenrangúság látszatát akarja kelteni. A testőrségnek mindig van két fekete bőrű hölgy tagja is. Egy ezredes és egy százados. Ők a legközelebbi testőrök és ők irányítják a többi nőt.” A felszín alatt azonban egy igen hatékony testőri és kivégzőalakulatról van szó.” – összegzi Aziza.

A valóságban ez a csapat egy halálbrigád, mely Khadafi parancsára bármilyen vérengzést képes végrehajtani. Aziza elmesélte, egyszer végig kellett néznie, ahogy társnői kivégeznek tizenhét diákot egy egyetemen, mert az egyik fiú unokatestvére megszökött a hadseregből.

 Aziza Ibrahim  

„El sem kezdték keresni a fiút, csak egymás után leölték őket, hogy biztosra menjenek. Nem bírtam nézni. Arrébb kellett mennem, hogy leülhessek. De nem szólhattam. Árulókról volt szó, és az árulást halállal kellett büntetni.” – meséli Aziza.

Aziza elmondta, hogy minden alkalommal összerezzen, mikor meglátja Khadafit a televízióban. Mára visszaköltözött libanoni szülőfalujába, de az eseményeket szemlélve úgy nyilatkozott, hogy bár minden percét megbánta annak az időszaknak, mikor Khadafi testőre volt, de ha lehetne, visszamenne, mert akkor ő maga likvidálhatná a volt elnököt.

 Van véleményed? Érdekel egy téma, amiről még nem volt itt szó? El akarod mondani? Csatlakozz Facebook oldalunkhoz és mesélj, kérdezz!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top