Kapcsolatgyilkosok 3.

2009. 02. 20.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha a páros nagyobb összeghez jut, talán jobban kezelhető szituáció. Persze sok vita származhat abból, amikor az egyikkel elszalad a ló, a másik pedig próbál józanul gondolkodni, de mindent összevetve is, ez az áldásosabb esemény.

Bár amikor valaki vásárlási lázban ég, ha folyton szórná a pénzt, a másiknak a felelőssége, hogy időben megrántsa a gyeplőt. Ennek a hatása persze lehet a hiszti, a sírás-rívás, amit a férfiak például egyáltalán nem tudnak kezelni. Így változtathatja rosszra a sorsunkat a hirtelen jött összeg, mindez természetesen emberfüggő.

A mai gazdasági, társadalmi helyzetben egyáltalán nem meglepő, ha egy család rossz anyagi helyzetbe kerül, ha nem tudja fizetni a megnövekedett törlesztő részleteket. Ez nagyon nagy hatással van egyrészt az emberek hangulatára – türelmetlenek lesznek és még borúsabban állnak a dolgokhoz, mint egyébként -, másrészt az emberi kapcsolatokra. A kilátástalanság és bizonytalanság a legszorosabb kapcsolatot is képes megmérgezni, ha hagyjuk.

Mit tehetünk? Természetesen nem szabad hagyni, hogy elhatalmasodjon rajtunk, vagy párunkon a depresszió. Igen nehéz, de kerülni kell, hogy a gondolataink folyton a problémák körül járjanak, semmiképp nem szabad ujjal mutogatni egymásra, még akkor sem, ha tényleg a másikat hibáztatjuk szorult helyzetünkért. Azzal nem segítünk, ellenben sokat rontunk, legfőképp magán a kapcsolaton. Támogatni kell egymást ilyen esetben, nem fúrni és egyfolytában veszekedni, hibáztatni. Mindenféle problémára igaz, ami egy kapcsolatot veszélyeztet, hogy az összefogás, az, hogy egymás támaszai legyünk, sokkal célravezetőbb. Elvégre is kire számítson az ember vészhelyzetben, ha nem a családjára?

 

Soha nem szégyen segítséget kérni, bármilyen gond is adódik – mondjuk párkapcsolati tanácsadótól, ilyen esetben leginkább a rokonoktól, ha náluk nincsen krach. Sok kapcsolati probléma azért vezet végül szakításhoz, váláshoz, mert az emberek többsége túl büszke ahhoz, hogy belássa, ha valamivel egyedül nem boldogul, hogy segítségre lenne szüksége.

Ha a segítségkérés valamiért nem megoldható, akkor le kell ülni és meg kell beszélni, hogy milyen „megszorításokat” kell foganatosítani, hogy ki tudjunk lábalni a szituból. Mi az, amire kevesebbet kell költeni, honnan lehetne átcsoportosítani. Mi mindent lehet, és kell elkövetni a „túlélésért”.

Egy jól működő, őszinteségre és bizalomra épülő kapcsolatban, két felnőtt ember felül tud kerekedni az ilyen jellegű gondokon is. Az optimizmus, a bizakodás ebben az esetben is nagyon sokat segít.

Kapcsolódó anyagok:

$$2614$$

$$2624$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top